null Beeld

Zo voorkom je buikklachten op vakantie

Zit je lekker in de zon voor je tent, bij het zwembad of het balkon van je hotelkamer, voel je je buik rommelen en krijg je buikpijn. Heb je iets verkeerd gegeten, was er iets bedorven? Vaak zijn dit soort klachten geen zomergriepje, maar een voedselinfectie. Hoe voorkom je dit?

Voedselinfecties ontstaan vaak omdat er schadelijke bacteriën op je eten terecht zijn gekomen, maar het kan ook komen door virussen en parasieten. Als het warm is, groeien bacteriën sneller. Het is dus te begrijpen dat je er op een vakantie in een warm land sneller last van hebt. Een voedselinfectie lijkt vaak onschuldig, maar dat valt vies tegen: zeker van de Salmonella en Listeria-bacterie kun je veel en lang last hebben. En ze kunnen erg gevaarlijk zijn, zeker voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Hoe zorg je dat je buikpijnvrij blijft op vakantie?

Check of het kraanwater drinkbaar is

Controleer voor vertrek of je het kraanwater ter plekke kunt drinken. Kraanwater dat niet schoon is, kan leiden tot voedselinfecties. Gelukkig kun je binnen Europa vrijwel overal het water drinken. Als je het kraanwater niet kunt drinken, koop dan flessenwater. Gebruik dit ook om je tanden te poetsen, groente en fruit mee te wassen en keukengerei schoon te spoelen.

Eten op straat

Als je eten wilt kopen bij stalletjes op straat, kijk dan of er hygiënisch wordt gewerkt. Zien de kraam en de kok er schoon en fris uit? Kijk ook of producten zoals smoothies, rauwkost en salades goed gekoeld bewaard worden. Dat geldt natuurlijk ook voor bederfelijke etenswaren zoals vlees en vis. Nog een hele belangrijke: koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat. En koop geen vlees dat aangebrand en of half rauw is.

Risicovolle producten

Zeker in warme landen of in minder hygiënische omstandigheden kun je producten met een relatief hoog risico op een voedselinfectie beter laten staan. Denk bijvoorbeeld aan rauw of half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente en rauwe, ongekookte melk. Als deze producten door en door verhit zijn, zijn ze wel veilig.

Geen koelkast? Dat doe je zo

Tijdens het kamperen of reizen heb je niet altijd een koelkast ter beschikking. Zorg in ieder geval voor een goede koelbox met koelelementen of een elektrische koelbox met accu. (Verse) vis of vlees erin bewaren is niet geschikt. De temperatuur in de meeste koelboxen wordt gemiddeld namelijk hoger dan de temperatuur in je koelkast en dat zorgt voor een hogere kans op voedselinfecties. Wel kan zoet beleg zoals stroop en jam, ham en vis uit blik, en drinken. Kaas en vlees kun je beter in kleine porties kopen en snel opeten.

Veilig koken

Ga je naar een camping en kook je buiten? Zorg dat je materialen schoon zijn en dat je hygiënisch werkt. Was bijvoorbeeld altijd je handen voor je eten gaat bereiden, met water en zeep. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek, na het verschonen van baby’s en na het aanraken van (huis)dieren. Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet. Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis (zoals snijplanken, messen of spatels) niet meer voor andere producten.

Zo geniet je van een mooie, zorgeloze vakantie!

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden