null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo voorkom én verhelp je darmproblemen tijdens de vakantie

Van alle onderdelen in ons lichaam, die het kunnen laten afweten, zijn darmproblemen toch wel het meest gênant. Vooral wanneer je stevige aandrang voelt en geen idee hebt waar het dichtstbijzijnde toilet is, zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Toch komen darmproblemen op vakantie vaak voor. Voornamelijk, omdat niet overal dezelfde hygiëneregels worden gehanteerd, zoals we in Nederland gewend zijn. Daarnaast eten we vaak andere dingen en luieren we meer. Allemaal zaken waardoor we soms wat vaker naar het toilet moeten rennen dan normaal. Gelukkig, kun je zelf een aantal dingen doen waardoor je stoelgang problemen kunt voorkomen. Zo helpt het bijvoorbeeld om tijdens de vakantie wat extra voedingsmiddelen te eten die probiotica bevatten. Dit zijn (zuivel)drankjes of voedingssupplementen die een verstoorde darmflora kunnen verhelpen.

Darmen op slot

Heb jij het idee dat je tijdens vakanties vaker last hebt van harde ontlasting en je veel minder vaak naar het toilet gaat dan normaal? Geen zorgen. Je bent niet de enige bij wie de boel ‘op slot’ gaat zodra de vakantie is aangebroken. Door een lange vlucht of autorit, jetlag of vochttekort kan de spijsvertering wat stroever verlopen dan normaal.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tips bij obstipatie

Probeer, bij darmproblemen, vezelrijker te eten, extra water te drinken en goed te ontspannen wanneer je op het toilet zit. Ook wil het wel eens helpen om de eerste dagen wat meer te bewegen. Door te wandelen of te fietsen activeer je niet alleen jezelf, maar ook je darmwerking. Meestal komt het ritme daarna vanzelf weer op gang. Krijg je echt last van een harde opgeblazen buik en darmkrampen? Dan kan het helpen om een laxeertabletje te nemen.

Iets te snelle stoelgang

Werken jouw darmen op vakantie eerder iets te snel dan te langzaam? Ook dat is een veelvoorkomende vakantiekwaal. Maar liefst 30 tot 50 procent van de vakantiegangers krijgt, met name in (sub)tropische landen, last van reizigersdiarree. Bedenk bij diaree eerst wat de oorzaak zou kunnen zijn. Wanneer je door Afrika, Zuid-Amerika of Azië reist kunnen je darmen makkelijk van slag raken door besmet voedsel of vervuild water. Vermijd etenswaar dat op straat wordt aangeboden en vraag op het terras altijd om een drankje zonder ijsblokjes. Ook geschild fruit, salades of onverpakt schepijs vormen een risico.

Voorkom uitdroging

Tijdens vakanties, in warme landen, loop je bij diaree het risico op uitdroging. Blijf daarom te allen tijde water drinken eventueel met toegevoegde ORS. Dit is een mengsel van zouten en suikers. Daarnaast is het handig om diarreeremmers mee te nemen. Krijgt een reisgenoot diarree, wees dan zelf ook extra voorzichtig. Gebruik bijvoorbeeld een apart toilet en drink niet uit dezelfde fles. Reizigersdiarree kan, in sommige gevallen, namelijk besmettelijk zijn.

Lees ook

5 tips om met eten om te gaan bij warm weer en voedselvergiftiging te voorkomen

Bron|Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden