Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tips om buikgriep op vakantie te voorkomen

buikgriep-vakantie.png

Je bent op vakantie in een warm land of je bent aan het kamperen en krijgt last van je buik, diarree of overgeven. Komt dit je bekend voor? Veel mensen denken al gauw aan buikgriep. Maar veel vaker is het een voedselinfectie. Hoe voorkom je dat? Want ziek worden op vakantie is zonde!

Een voedselinfectie ontstaat vooral door slecht verhit eten of slechte hygiëne. Door goed op te letten als je zelf iets klaarmaakt of ergens iets eet, kun je die klachten voor een groot deel voorkomen.

Lekker warm?

Voedselinfecties komen veel vaker voor als het warm is. Een rekenvoorbeeld: als je een boterham met ham of een bakje fruitsalade gekoeld bewaart in de koelkast, dan heeft één bacterie zich na negen uur vermeerderd in 256 bacteriën. Bewaar je dezelfde boterham met ham op kamertemperatuur (18-20°C), dan zijn er na negen uur zo’n zestien miljoen bacteriën. Als het nog warmer is, groeit het aantal bacteriën nog sneller.

Vakantie in warme landen   

Kraanwater is in veel warme landen een stuk minder van kwaliteit en kan voor klachten zorgen. Kijk van tevoren of je het kraanwater in jouw gebied kunt drinken. Is het niet drinkbaar? Gebruik dan flessenwater. Was daarmee ook je groente en fruit  en poets je tanden ermee.

Eet je iets warms van een kraampje of stalletje? Kies dan voor iets dat vers wordt bereid, zeker als je vlees of vis eet. En controleer eerst of het wel goed doorbakken is.

Eten op de camping

Was je handen vaak en goed met stromend water en zeep, zeker voor je gaat koken of eten. Je handen niet wassen lijkt niet zo schadelijk, maar dat valt erg tegen. Je wordt er niet ‘weerbaar’ van, zoals weleens gezegd wordt. Sterker nog, het is een van de grootste oorzaken van voedselinfectie.

Zorg voor een goede koelbox met koelelementen, of een elektrische koelbox met accu. Ook als het niet zo warm is, kun je je etenswaren beter zo koel mogelijk bewaren.

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant