null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo voelt het als je een depressie hebt

Vaak is niet aan de buitenkant te zien dat iemand depressief is en als buitenstaander is het ook heel moeilijk in te voelen. Deze tool geeft je een inkijkje in het hoofd van iemand die depressief is en laat je beleven hoe hij of zij de dag ervaart. En dat is best schokkend.

De cijfer over depressiviteit liegen er niet om. Volgens het Trimbos Instituut krijgt in Nederland bijna 20 procent van de volwassenen ooit te maken met een depressie en meer dan een half miljoen volwassenen maakt jaarlijks een depressieve fase door. Inclusief jongeren zijn er naar schatting bijna 800.000 mensen met een stemmingsstoornis. Poeh… Reden voor de NOS om in het hoofd te kruipen van iemand die depressief is en er een special over te maken om zo meer begrip te kweken voor wie daaraan lijdt.

Hoe voelt een depressie?

Wat het echt betekent om een depressie te hebben, weten we vaak niet. Het reikt veel verder dan af en toe een sombere bui hebben. Er is dan sprake van een abnormaal sombere stemming, van verlies van interesse of belangstelling voor dingen die je normaal wel leuk vindt. En die stemming is bijna de hele dag aanwezig.

Zo ziet een gitzwarte dag eruit

Dat laat deze special goed zien: je ziet precies hoe zo’n gitzwarte dag eruit ziet. Je doorloopt online verschillende stappen en krijgt daarmee een inkijkje in het hoofd van iemand die depressief is. Of eigenlijk over de obstakels die iemand dan de hele dag continu tegen komt. Vanaf het moment van opstaan en moed verzamelen voor die ene afspraak van de dag en het doen van een boodschap tot wat er precies in hun hoofd omgaat bij het liken van een posts op Instagram of LinkedIn.

Klik of op het plaatje hieronder om de special te bekijken:

null Beeld

NOS nam interviews af met verschillende jongeren die een depressie hebben gehad en raadpleegde voor het maken van de special een gespecialiseerde psychotherapeut. Wat ons betreft is de online tool goed gelukt. Wij kregen er kippenvel van. Jij?

Bron: Trimbos Instituut, NOS

Lees ook:

Zo herken je een depressie

Dit kun je doen als je denkt dat iemand een depressie heeft

Deze mensen bewijzen dat een depressie niet altijd zichtbaar is

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden