PREMIUM
Zo vind je de juiste hulp bij overgangsklachten (zélfs als de huisarts niet meewerkt)
Bijna de helft van de vrouwen zoekt geen hulp wanneer zij overgangsklachten hebben, blijkt uit een enquête onder 2100 Margriet-lezeressen. En als ze dat wél doen, krijgen ze in 47 procent van de gevallen niet de juiste begeleiding bij hun symptomen. Hoe zorg je dat je wel de juiste hulp krijgt bij overgangsklachten?
Zélfs als je huisarts je niet serieus blijkt te nemen, zijn er gelukkig nog opties.
Helft vrouwen zoekt geen hulp
We schrokken van de uitslagen van de enquête over de overgang en hartgezondheid die we eerder maakten met cardioloog dr. Janneke Wittekoek en gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken. Van alle vrouwen die één of meerdere overgangsklachten hebben – vooral slaapproblemen en spier- en gewrichtsklachten komen veel voor – maakt slechts de helft dat bespreekbaar. En als zij dat al doen, doen ze dat in driekwart van de gevallen pas na maandenlang met die symptomen rondgelopen te hebben.
“Heb je klachten? Ga dan na een paar dagen al naar de dokter; wacht geen maanden in de hoop dat het vanzelf overgaat”, vertelt dr. Janneke Wittekoek ons na het zien van die uitslagen. Ook drs. Dorenda van Dijken geeft aan dat dit zorgelijk is. “Het zorgt ervoor dat vrouwen onnodig lijden, want er zijn allerlei behandelingen mogelijk.”
Waar vind je hulp bij overgangsklachten?
Maar waar begin je als je op zoek gaat naar hulp bij overgangsklachten? In eerste instantie kun je aankloppen bij de huisarts en daar praten over de symptomen die je ervaart. Bespreek met hem of haar waar je last van hebt en hoe dit je leven beïnvloedt. Samen kunnen jullie dan kijken welke opties er zijn voor de behandeling en wat er bij jou past.
Maar zoals we ook lezen in de reacties op onze enquête-uitslag, kan het voor veel vrouwen moeilijk zijn om de juiste hulp te krijgen via hun dokter. Vaak word je naar huis gestuurd met een dooddoener als “overgangsklachten horen er nou eenmaal bij”. Hoewel dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Het kan helpen om je goed voor te bereiden op zo’n gesprek met je huisarts. Maak een lijst met daarop de klachten die je hebt en in welke mate ze invloed hebben op je dagelijks leven. Probeer in ieder geval aan te dringen op onderzoek, omdat overgangsklachten overeen komen met de symptomen van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Zeker tijdens en na de overgang kan dat flink wat invloed hebben op de gezondheid van je hart en vaten, dus is het belangrijk dat je dit controleert. Blijkt dat je verder gezond bent en wil je huisarts je geen hulp bieden bij overgangsklachten? Dan is het tijd voor verdere stappen.
Menopauzekliniek
Als je overgangsklachten hebt en niet terecht kunt bij je huisarts voor hulp, zou je hem of haar kunnen vragen om een verwijzing naar een menopauzekliniek in een lokaal ziekenhuis. Als je huisarts dit niet wil doen, kun je eventueel ook contact opnemen met de bedrijfsarts waar je werkt – vooral wanneer je overgangsklachten ook je dagelijkse werkzaamheden beïnvloeden.
Bij een menopauze(poli)kliniek zitten onder andere gynaecologen, psychologen, menopauzeverpleegkundigen en zo nodig andere specialisten die je kunnen helpen. Deze hebben zich meestal gespecialiseerd in overgangsklachten en kunnen dus specifiek hulp bieden. Deze consulten worden meestal vergoed vanuit je basisverzekering, zeker met een doorverwijzing van je huisarts. Neem hiervoor contact op met de verzekeringsmaatschappij.
Overgangsconsulent
Voor een bezoek aan een menopauzepolikliniek in het ziekenhuis heb je vaak een doorverwijzing nodig van je huisarts of bedrijfsarts. Maar bij een overgangsconsulent is dat meestal helemaal niet nodig. Ook dat is dus een optie als je huisarts geen verwijsbrief wil schrijven of als je graag die stap over wilt slaan. Overgangsconsulenten geven adviezen op het gebied van voeding, leefstijl, supplementen en medicatie om gezond door de overgang te komen.
Volgens gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken is het wel van belang dat je op zoek gaat naar een overgangsconsulent die een gedegen opleiding heeft gevolgd. Dit doe je door te kijken of iemand bijvoorbeeld een geaccrediteerde aangesloten is bij een beroepsvereniging zoals de Vereniging van Verpleegkundige Overgangsconsulenten.
Op die manier weet je ook dat iemand een verpleegkundige opleiding heeft. Behandelingen bij een overgangsconsulent worden meestal vergoed door je zorgverzekeraar wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Ook kun je contact opnemen met specialisten op websites als Zus & Zorg, die je in de juiste richting kunnen helpen voor hulp bij jou overgangsklachten als je huisarts geen uitkomst biedt.
Meer over de overgang?
Hoe weet je of je in de overgang bent? Wat kun je verwachten als de menopauze start? En hoe lang duurt de overgang? Margriet vertelt je in de zesdelinge videoserie Opvliegers Enzoálle antwoorden op de meest gegoogelde vragen rondom de overgang. Antwoorden waar je écht iets mee kunt.
Bron | Vrouwen in de overgang, Vereniging Verpleegkundige Overgangsconsulenten
Beeld | Getty Images