null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo vertelt je lichaam dat het tijd is voor een andere baan

Heb je een hekel aan je baan? Ga je (bijna) elke dag met fikse tegenzin naar je werk? Kun je je collega’s niet uitstaan? Wacht dan niet te lang en neem zo snel mogelijk ontslag. Je kunt namelijk behoorlijk ziek worden van de verkeerde baan...

Wat de reden ook moge zijn: er is niets ergers dan vastzitten in een baan waarvan je ongelukkig wordt. Herken jij onderstaande symptomen? Luister dan goed naar je lichaam en begin vandaag nog aan je ontslagbrief.

Slaapproblemen

Mensen die ontevreden zijn met hun baan, hebben vaak last van slapeloze nachten. Een paar onrustige nachten is geen groot probleem, maar als het een patroon wordt, kan dat een teken zijn dat je werkstress giftig is geworden.

Hoofdpijn

Wanneer je je werkplek als een gevaarlijke zone ziet, zorgt dit ervoor dat je spieren strak gespannen staan. Chronische spanning in de nek, schouders en hoofd kunnen lijden tot migraine en spanningshoofdpijn. Stress veroorzaakt bovendien fysiologische symptomen en dat manifesteert zich als pijn.

Spierpijn

Wanneer je je in een negatieve werkomgeving bevindt, kun je het gevoel hebben dat je steeds op je hoede moet zijn. Dit uit zich ook in je zenuwstelsel. Je lichaam is als het ware constant aan het anticiperen, klaar om te reageren op een onplezierige baas of collega. Bij een vermeende dreiging overspoelen je hersenen je lijf met adrenaline en andere stresshormonen wat kan resulteren in spierpijn.

Psychische klachten

Een verhoogd stressniveau kan bestaande psychische problemen verergeren. Stel, je maakt je gauw zorgen. Dan kan een stressvolle werkomgeving ervoor zorgen dat deze onschuldige persoonlijkheidstrek overslaat in een psychische stoornis waarvoor je behandeld moet worden.

Daarnaast kan een oneerlijke behandeling op het werk leiden tot buitensporige stress. Je zegt in feite dat diegene het niet verdient om net als alle anderen behandeld te worden. Dat raakt je in de kern, en tast je gevoel van waardigheid aan.

Snel ziek

Ben je de laatste tijd vaak ziek? Bedenk dan even hoe gelukkig je bent met je huidige baan. Uit een groot aantal onderzoeken blijkt namelijk dat chronische stress je immuunsysteem kan aantasten, waardoor je sneller vatbaar bent voor ziektes.

Afname in je libido

Als je je werk mee naar huis neemt, is de kans groot dat je relaties daar onder lijden. Bij vrouwen kan werkstress leiden tot een een verlaagd libido. Er moet dus een zekere mate van ontspanning zijn om het opwindingsgevoel te laten opkomen.

Vermoeidheid

Ga je elke avond eerder naar bed, maar komt er maar geen einde aan je vermoeidheid? Dit is waarschijnlijk het meest duidelijke teken dat het tijd is om van baan te veranderen. Een ongezonde werkomgeving kan zorgen voor een continu uitgeput gevoel.

Maagklachten

Buikklachten zoals indigestie, obstipatie en een opgeblazen gevoel kunnen allemaal worden gelinkt aan stress. De druk kan invloed hebben op wat je darmen verteren. Bovendien kan stress ook zorgen dat je darmbacteriën veranderen, wat weer invloed heeft op je humeur.

Veranderende eetlust

Je eetlust is nauw verbonden met je hersenen. Bij acute stress laat je vecht-of-vluchtreactie adrenaline vrijkomen en vertel je je lichaam om de spijsvertering te onderdrukken zodat je adequaat kunt reageren op eventueel aderend gevaar. Op de lange termijn, zorgt chronische stress er echter voor dat je meer cortisol aanmaakt, wat juist tot meer ‘honger’ kan leiden. En als je baan je langdurig emotionele stress geeft, kun je ook meer zin krijgen in comfort food, traktaties voor jezelf, vaak met veel suiker.

Bron| Huff Post

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden