null Beeld

Zo verklein je de kans op een tekenbeet

Als een teek je bijt, loop je kans op de ziekte van Lyme. Vaak blijft die ziekte beperkt tot een rode ring of vlek op de huid, maar soms ontstaan ernstiger klachten. Zo kun je contact met een teek voorkomen.

Verklein de kans op een tekenbeet:

De schapenteek, waarvan jaarlijks zo’n anderhalf miljoen beten bekend zijn, is lastig uit te roeien. Zo verklein je de kans op een beet:

• Probeer op wandelpaden te blijven in een groene omgeving.

• Draag dichte schoenen, gesloten kleding met lange mouwen en een lange broek met pijpen in de sokken. Ook handig: een petje of capuchon.

• Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectwerende middel Permetrine. Of spuit kleding en de huid in met een middel dat DEET bevat.

• Controleer het lichaam en de gedragen kleding na een verblijf in het groen, dit geldt ook voor de eigen tuin. Teken kunnen overal bijten, maar nestelen zich vaak in warme en vochtige lichaamsplekken, bijvoorbeeld in de knieholtes of liezen, op het hoofd of achter de oren, in de bilnaad of onder de rand van het ondergoed. Gebruik eventueel een spiegel of vergrootglas.

• Was kleding na een verblijf in de natuur zeker dertig minuten op zestig graden en laat deze goed drogen.

• Raadpleeg de huisarts als je een teek ontdekt en vermoedt dat die er al langer dan 24 uur zit.

Tekenbeet-app: met deze app kun je onder andere opzoeken hoe teken eruitzien, een tekendagboek bijhouden en lezen wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Toch een tekenbeet opgelopen? Bekijk deze instructievideo hoe je de teek toch op de juiste manier verwijdert.

tekst: arnoud kluiters.

Meer lezen over teken?

In Margriet 19 2016 vind je een uitgebreid dossier over teken. Je kunt dit nummer nabestellen op Tijdschrift365.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden