null Beeld

Zo verklein je de kans op borstkanker

Het is al een tijdje bekend. Beweging vermindert de kans op allerlei soorten kanker, zoals borst-, dikkedarm- en baarmoederkanker. Maar wie regelmatig een ommetje of fietstochtje maakt, verkleint volgens Amerikaans onderzoek mogelijk óók het risico op het ontwikkelen van maar liefst tien andere soorten kanker, waaronder blaaskanker.

Uit onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute blijkt de ene soort gevoeliger voor beweging te zijn dan de andere, meldt nu.nl. Zo vermindert bewegen het risico op slokdarmkanker met wel 42 procent, blijkt uit metingen. En de kans op borstkanker lijkt met tien procent af te nemen. Wie geregeld beweegt, zou daarnaast ook minder kans hebben om lever-, nier-, blaas-, maag-, bloed- en longkanker te ontwikkelen.

Sterkere cellen

Volgens de onderzoekers zorgt geregeld bewegen voor de aanmaak van gezonde hoeveelheden hormonen. Belangrijk, want een te hoge hormoonspiegel verhoogt het risico op kanker. Lichaamsbeweging zou bovendien onze cellen sterker maken, waardoor ze beter in staat zijn om beschadigd DNA te repareren.

Hoe meer je beweegt, hoe groter het effect

Betekent dit dat we onszelf vier avonden per week moeten afmatten in de sportschool? Gelukkig niet. De onderzoekers zagen namelijk dat elke vorm van beweging de kans op kanker kan verkleinen. Dus ook een ommetje of een korte wandeling. Maar: hoe meer we bewegen, hoe groter het gezonde effect.

Volgens Borstkankervereniging Nederland kun je met matig bewegen het risico op borstkanker zeker met drie tot acht procent verlagen.

Beweegtips

Officieel bewegen we voldoende als we minimaal vijf dagen in de week dertig minuten per dag matig intensief bewegen. Haal jij dat? KWF Kankerbestrijding geeft deze tips.

  • Neem de trap in plaats van de roltrap of lift, overal waar dat kan.
  • Pak de fiets of ga lopen als je boodschappen doet.

Lichaamsbeweging is ook een goede manier om het risico te verlagen op hart- en vaatziektes, obesitas en diabetes.

Beweeg jij genoeg?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden