null Beeld

Zo verbrand je meer calorieën terwijl je slaapt

Wist je dat je meer dan de helft van alle benodigde calorieën verbrandt terwijl je nietsdoet? Hoe geweldig zou het zijn als je deze ruststofwisseling een boost kon geven? Nou, dat kan! 

Behalve energie om boodschappen te doen, een wasje op te hangen en naar het werk te fietsen, heeft ons lichaam vooral calorieën nodig om ons hart te laten kloppen, op temperatuur te blijven en allerlei stofwisselingsprocessen op gang te houden. Kortom, om ons in leven te houden. Deze ruststofwisseling verbruikt zo'n zestig tot vijfenzeventig procent van alle calorieën die we per dag nodig hebben. Dus óók als we voor de buis hangen en slapen.

Kan dat niet sneller?

Hoe kunnen we deze ruststofwisseling nou opvoeren? Simpel: door overdag gewoon je spieren te gebruiken. Deze verbruiken namelijk ook calorieën, óók als we zitten te lanterfanten. Ter vergelijking: een kilo spierweefsel heeft dagelijks zo'n dertien calorieën nodig, een kilo vetweefsel nog geen vijf. Een klein verschil misschien, maar wel een verschil dat dag en nacht meetelt, elke dag weer. Als je dus je spieren traint, zul je dus ook in rusttoestand meer calorieën verbranden. Spieren kweken heeft dus echt zin!

Geen Hulk Hogan

Daarvoor hoef je echt niet elke dag aan de fitnessapparaten te hangen. Tuurlijk, hoe meer spieren je kweekt, hoe meer energie je lichaam in ruststand verbruikt. Maar alle kleine beetjes helpen. Met een voorjaarsschoonmaak verbrand je niet alleen calorieën, maar zet je ook je spieren aan het werk. En wie de trap in plaats van de lift neemt, traint behalve haar conditie, ook haar spierweefsel. Zelfs staan in plaats van zitten, houdt je spieren beter in shape.

Spieren zijn trouwens wel wat zwaarder dan vetmassa, omdat er meer vocht in wordt opgeslagen. Als je dus echt aan krachttraining gaat doen, kun je dus iets zwaarder worden. Maar tegelijkertijd krijg je er ook een beter figuur van!

Bereken je ruststofwisseling

Hoeveel calorieën heeft jouw lichaam minimaal nodig om in leven te blijven? Bereken je ruststofwisseling.

Wil je elke zaterdag soortgelijke artikelen in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden