Margriet logo
Voeten vrouw Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo veranderen je voeten naarmate je ouder wordt

Je voeten maken gedurende je leven een hoop meters: gemiddeld loop je in je hele leven een afstand van ongeveer vier keer de wereld rond. Heb je steeds meer last van pijnlijke voeten of is je schoenmaat door de jaren heen groter geworden? Zo veranderen je voeten naarmate je ouder wordt.

Door de jaren heen veranderen je voeten behoorlijk. Dat komt omdat logischerwijs je voeten na een tijdje op de aardbol te hebben rondgelopen beginnen te slijten, stelt Dokter.nl. Zo neemt de sterkte van de banden en spieren in je voeten af, waardoor je voetboog meer kan doorzakken. Ook je vetweefsel wordt met de jaren minder, waardoor er meer druk op de bal en hiel van je voet komt te staan. Daarnaast slijt door de jaren heen het kraakbeen tussen je gewrichten, waardoor je meer en sneller last kunt krijgen van pijn aan je voeten. Dit leidt vooral tot voorvoet- en hielproblemen bij ouderen.

De stand van je voeten

Ben je de afgelopen jaren van schoenmaat veranderd? Of zitten je oude schoenen na jaren met plezier dragen niet meer lekker? Dat kan goed kloppen. Want door de jaren heen verandert ook de stand van je voeten. Wanneer je enkels naar binnen zakken en je voetboog doorzakt, kun je last krijgen van een zogenoemde platvoet of spreidvoet.

Slappe spieren en voetklachten

Naast dat je gedurende je leven een hoop meters maakt, waardoor je voeten slijten, zorgt ook het jarenlang ‘opsluiten’ van je voeten voor voetkwaaltjes op latere leeftijd. Draag je al jarenlang stevige schoenen, dan is de kans groot dat je spieren door die extra ondersteuning door de jaren heen lui zijn geworden. Hierdoor kunnen je spieren verslappen. Daarnaast kunnen je tenen door de jaren heen in een klauwstand zijn gaan staan of scheef gaan groeien. Dat gebeurt vaak als je (te) smalle schoenen draagt en bij hakken.

De juiste schoen

Je voeten veranderen naarmate je ouder wordt: daar is niet zoveel aan te doen. Daarom is het juist belangrijk om je voeten beter te verzorgen, zodat je zoveel mogelijk kwaaltjes voorkomt of vermindert. Let erop dat je de juiste schoenmaat koopt, stelt Penders Voetzorg. Met déze tips kun je rekening houden:

  • Focus bij het kopen van een schoen vooral op de juiste breedtemaat van je schoen, omdat je voeten vaak in de breedte uitzakken. Zorg ook dat je tenen genoeg ruimte hebben, om de kans op vergroeiing te voorkomen.
  • Kies bij voorkeur een schoen met veteraansluiting: deze schoenen kun je op de stand van je voeten strakker of losser maken en onderschat de helpende kracht van een steunzool niet.

Loop je graag op blote voeten? Dat is bij gezonde voeten vaak niet zo heel erg, mits je dit niet te vaak doet. Maar als de stand van je voeten verandert, is het verstandiger om stevige ondersteunde schoenen te dragen.

Crème voor je voeten

Je kunt je voeten ook een handje helpen door ze regelmatig goed in te smeren met crème. Hiermee voorkom je een droge huid en eeltvorming. Heb je toch eelt? Laat dit dan bij een pedicure weghalen in plaats van zelf aan de slag te gaan. Als je dat wel doet, kun je de huid beschadigen. Een andere manier om je voeten goed te verzorgen is door ze te wassen met een milde alkalivrije zeep. Dit heeft een bijna neutrale pH-waarde, waardoor je de natuurlijke beschermlaag van de huid zo min mogelijk aantast.

Ook een voetbad kan heerlijk zijn, maar doe dit niet te vaak en niet langer dan vijf minuten. Anders ontstaat er weekheid, waardoor je huid kwetsbaarder wordt. Vergeet niet je voeten altijd goed af te drogen, vooral tussen je tenen. Tot slot: knip je teennagels altijd recht af om ingegroeide nagels te voorkomen en draag niet te strakke sokken of kousen.

Bron | Voetentraining

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden