null Beeld

Zo ver verspreiden vochtdruppeltjes zich in de lucht wanneer je hoest of niest

Als gevolg van het coronavirus moeten we de komende tijd 1,5 meter afstand van elkaar houden om besmetting te voorkomen. Dat komt omdat de vochtdruppeltjes die vrijkomen wanneer je hoest of niest zich door de lucht verspreiden. Maar tot hoe ver verspreiden die zich dan precies? Stopt dit bij 1,5 meter of zouden we eigenlijk nog meer afstand moeten houden? 

Volgens recent onderzoek kunnen de vochtdruppeltjes wanneer je hoest of niest zich tot wel 8 meter in de lucht verspreiden.

Waarom houden we 1,5 meter afstand?

De regels per land verschillen als het op afstand houden aankomt. Zo is in Engeland de regel 2 meter afstand, in Amerika 1 meter en 82 centimeter, maar spreekt de WHO over één meter. Het RIVM houdt het bij 1,5 meter afstand. Toch komt het allemaal ongeveer op hetzelfde neer en dat komt door onderzoek uit 2011. Hierbij werd gekeken naar hoe vochtdruppeltjes zich in de lucht verspreiden wanneer je hoest of niest. Bij mensen met normale griep werden monsters op 30, 80 en 182 centimeter afgenomen. Op alle drie de monsters zat het virus, maar het aantal deeltjes nam per afstand wel af. Vandaar dat dus ongeveer 1,5 meter de regel is, maar dat is dus geen garantie om niet besmet te raken.

Hoe lang blijft het in de lucht?

Het coronavirus kan via de lucht een flinke snelheid aannemen. Volgens onderzoek kan de luchtstroom even snel gaan als een auto in de bebouwde kom. Ook kan het virus enkele uren in de lucht in leven blijven. Dat heeft te maken met hoe groot de vochtdruppeltjes zijn. Hoe groter de druppel, hoe langer deze tijd nodig heeft om te verdampen. Toch is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om te bepalen of je via de vochtdruppeltjes die in de lucht blijven hangen je ook daadwerkelijk ziek kunt worden.

Lees ook: Waarom het coronavirus zich sneller verspreidt dan andere virussen

6 tot 8 meter afstand

Uit nieuw onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat vochtdruppeltjes in de lucht een afstand van maar liefst 6 tot 8 meter kunnen afleggen. Nies of hoest jij of iemand anders binnen deze afstand, dan is de kans groot dat je in contact komt met de ziektekiemen. Moeten we dan vanaf nu de regel van 1,5 meter naar 8 meter aanpassen? Dat is ook weer niet nodig, want net als bij het onderzoek uit 2011 neemt het virus per afstand dus wel af. Je kunt er alleen niet van uitgaan dat wanneer je op afstand blijft, je niet in aanraking komt of besmet kunt raken. Houd je daarom aan de maatregelen om je handen uitgebreid te wassen en nies of hoest het liefst in een papieren zakdoek die je daarna direct weggooit. Overigens is wanneer iemand niet niest of hoest die 1,5 meter wel voldoende om de kans op verspreiding van het virus te voorkomen.

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Bron | NU.nl, Libelle, de Volkskrant

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden