null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó ver kan het coronavirus zich verspreiden in een vliegtuig

Als je in het vliegtuig zit terwijl je het coronavirus hebt, kun je mensen tot wel drie rijen voor én achter je besmetten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en onderzoeksinstituut Koninklijke NLR.

Toch blijkt opvallend genoeg dat de kans dat je besmet raakt tijdens een vlucht relatief klein is.

Risico op coronavirus in vliegtuig

Om uit te zoeken hoe het coronavirus kan verspreiden in een vliegtuig, hebben de twee onderzoeksinstituten metingen gedaan met poppen. Eén van die poppen verspreidde ‘virusdeeltjes’; zo konden ze ontdekken dat iemand ongeveer drie rijen voor en achter zich kan besmetten. Dat is minder dan eerder gedacht werd. Toch kan het risico ook toenemen, bijvoorbeeld wanneer iemand extra veel virusdeeltjes verspreidt. Zo'n persoon wordt door de onderzoekers een superuitscheider genoemd, bijvoorbeeld omdat hij of zij veel hoest of niest. Maar hoewel iemand dan méér deeltjes verspreidt, komen ze nog altijd niet verder dan die drie rijen. Een andere manier waarop het risico toeneemt, is tijdens lange vluchten.

Lees ook:

Voor evenementen of vakantie: zó werkt de CoronaCheck-app

Mondkapjes en testen

Willen vliegtuigmaatschappijen en overheden de kans op besmetting in het vliegtuig laten afnemen, dan kunnen ze mensen aan boord verplichten mondkapjes te dragen. Een andere manier om te voorkomen dat het coronavirus verspreidt wordt in het vliegtuig, zijn verplichte coronatesten voor de vlucht. Beide voorzorgsmaatregelen worden nu in (bijna) alle gevallen al getroffen voor je on board mag. Door de testen zou in elke elf tot 33 vluchten een besmettelijke passagiers aan boord kunnen zijn gekomen, is een ruime schatting van de wetenschappers.

Relatief weinig risico

Maar we hoeven ons geen grote zorgen maken dat we besmet raken tijdens een tripje van of naar het buitenland – in ieder geval niet in het vliegtuig. Voor mensen in de zeven rijen voor een besmettelijke passagier wordt de kans geschat op 1:1800 tot 1:120. Dat is aanzienlijk lager dan in ongeventileerde ruimtes die (ongeveer) even groot zijn.

Bron | RTL

Beeld | Getty Images

null Beeld

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel: de Zin in zomer-special! Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden