null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó veel ziekenhuisopnames zijn volgens het RIVM voorkomen door de lockdown

Door de lockdown sinds half december zijn ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames in verband met het coronavirus voorkomen. Dat vertelde Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend in een presentatie aan de Tweede Kamer. Forse getallen, volgens de expert, die aangeven dat de “maatregelen niet voor niks zijn genomen”.

Ook zijn

er volgens Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van

het RIVM, 6300 opnames op de intensive care voorkomen door alle beperkingen die

het kabinet ingesteld heeft.

Strenge lockdown

In december besloot het kabinet, na adviezen van het Outbreak Management Team, om de coronamaatregelen flink aan te scherpen. De strengste lockdownregels tot dan toe tijdens de coronacrisis: alle niet-essentiële winkels gesloten, nog maar twee bezoekers per dag over de vloer thuis, culturele instellingen dicht en alle mensen met contactberoepen moesten ook hun werk neerleggen. Een paar weken later – nu een maand geleden - kwamen daar nog de avondklok bij, en het advies om thuis hooguit één persoon per dag te ontvangen.

Lees ook:

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die nog even blijven gelden)

41.000 ziekenhuisopnames voorkomen

In de wekelijkse presentatie van Jaap van Dissel van het RIVM aan de Tweede Kamerleden, bleek dat dat een grote impact gehad heeft op het aantal coronabesmettingen. In totaal werden sinds half decemer namelijk iets minder dan 15.000 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen. Zónder de lockdown was dat getal volgens de berekeningen van het RIVM veel hoger geweest: er zijn 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de lockdown. Daarbij houdt het instituut wel een marge aan: de werkelijke aantallen kunnen zo’n 5 procent hoger of lager liggen.

Intensive care

Ook op de intensive care zouden veel meer bedden vrij gebleven zijn door de beperkingen. Daar zijn in de afgelopen periode 2500 opnames geweest, wat er volgens de RIVM-baas ruim drie keer zo veel had kunnen zijn zonder de coronamaatregelen. Er zouden door de lockdown namelijk 6300 opnames voorkomen zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden