null Beeld

Zó veel moet je bewegen om de calorieën van een oliebol eraf te krijgen

We kunnen er ieder jaar weer reikhalzend naar uitkijken, het moment waarop we de eerste oliebollenkraam weer op de hoek van de straat zien staan. Ons dieet is alleen wat minder blij met deze traditionele oudjaarssnack.

Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol, en wat moeten we doen om die er weer af te krijgen?

Oliebollen ongezond?

Veel mensen denken dat een oliebol zo’n beetje het meest ongezonde is dat je kunt eten. Gek is dat niet: een oliebol is natuurlijk letterlijk een bol deeg die in vet gefrituurd wordt, en dan gooien we er vaak ook nog eens een hele berg suiker overheen. Toch zitten er in oliebollen een stuk minder calorieën dan in vele andere zoete snacks.

Eierkoeken, appelflappen en Big Macs

In een oliebol van gemiddeld 65 gram zitten 161 kilocalorieën. Daarvan bestaat 6,2 gram uit vet (waarvan het grootste deel onverzadigd is), en 20,8 gram uit koolhydraten. Echt gezond is deze lekkernij dus niet, maar in vergelijking met bijvoorbeeld eierkoeken (202 calorieën), appelflappen (400 calorieën) of een Big Mac (510 calorieën) valt het allemaal wel mee. Wie had ooit kunnen denken dat oliebollen de ‘gezondere’ optie kunnen zijn?

Een halfuur wandelen

Maar toch: een snack van 161 calorieën, vol onverzadigde vetten en suikers, is niet iets wat je iedere dag wilt eten. Ben je de afgelopen week nét iets te vaak langs de oliebollenkraam gefietst en vrees je dat het tijd is om al die oliebollen er weer af te trainen? Hoeveel je daarvoor moet bewegen, hangt af van je gewicht. Maar de meeste mensen hebben met een halfuur wandelen zo ongeveer de hele oliebol wel verbrand. Dat valt mee!

Calorieën verbranden

Als wandelen niet zo jouw ding is, kun je natuurlijk ook op een andere manier calorieën verbranden. Zo train je de oliebol er ook af met een kwartiertje hardlopen, een halfuurtje (rustig) fietsen of dertien minuten touwtje springen. Helemaal niet van het sporten? Als je 37 minuten intensief de badkamer schoonmaakt, 52 minuten afwast of 37 minuten stofzuigt, ben je de calorieën van één oliebol ook kwijt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Allesoversport.nl, Quest

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden