null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo veel mensen zijn er in jouw gemeente al gevaccineerd

We horen vaak de landelijke coronacijfers in Nederland, maar het RIVM heeft nu voor het eerst bekend gemaakt wat de vaccinatiegraad per gemeente is. Daaruit blijkt één gemeente wel heel laag te scoren met slechts 20 procent, terwijl er ook een gemeente is die al op 95 procent zit.

Inmiddels is iets meer dan 77 procent van de volwassen Nederlanders volledig gevaccineerd, maar hoe zit dat met jouw gemeente?

De vaccinatiegraad per gemeente

In het nieuws gaat het vaak over de landelijke besmettingsaantallen en op de Europese coronakaart kleurt Nederland nog steeds rood. Toch zijn er inmiddels wel al heel wat Nederlanders volledig gevaccineerd. Benieuwd hoe het er in jouw woonplaats voor staat? Het RIVM heeft voor het eerst per gemeente de vaccinatiegraad bekend gemaakt, en daaruit blijkt vooral de gemeente Urk relatief laag te scoren. Daar is slechts 20 procent gevaccineerd. Ook andere gemeenten in de Biblebelt blijven achter. Daarnaast is in grote steden de vaccinatiegraad ook nog laag. In Rotterdam gaat het om 55 procent en in Den Haag 58 procent. Hierdoor staan beide steden in de top 10 van de laagste vaccinatiegraad.

De Waddeneilanden gaan aan kop

Op de Waddeneilanden gaat het met de vaccinatiegraad een stuk voorspoediger. Alle eilanden staan op de bovenste plekken in de top 10 met de hoogste vaccinatiegraad. De koploper is Schiermonnikoog met 95 procent.

Lees ook: Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Gebieden met 65-plussers in de top 10

Ook ligt de vaccinatiegraad over het algemeen iets hoger in gemeentes waar meer 65-plussers wonen en in de gebieden die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, zoals Brabant. In totaal is de opkomst voor een vaccinatie in het oosten en zuiden van het land en op de Waddeneilanden tot nu toe het grootst geweest.

De top 10 met de hoogste vaccinatiegraad

1. Schiermonnikoog - 95 procent

2. Terschelling - 86 procent

3. Ameland - 85 procent

4. Vlieland - 82 procent

5. Texel - 82 procent

6. Rozendaal - 81 procent

7. Eijsden-Margraten - 81 procent

8. Heumen - 80 procent

9. Bunnik - 80 procent

10. Alphen-Chaam - 80 procent

De top 10 met de laagste vaccinatiegraad

1. Urk - 20 procent

2. Neder-Betuwe - 49 procent

3. Reimerswaal - 50 procent

4. Barneveld - 54 procent

5. Rotterdam - 55 procent

6. Nunspeet - 57 procent

7. Tholen - 57 procent

8. Renswoude - 58 procent

9. Den Haag - 58 procent

10. Hardinxveld-Giessendam - 58 procent

Bron | AD, NU.nl, RIVM, Coronadashboard

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: een openhartig interview met Edwin Spee over zijn leven zonder Bibian, de lekkerste traktaties om van door te blijven eten, vrouwen over hun eetgewoontes, dé nieuwe modetrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden