Gezondheid

Zó veel kopjes koffie kun je dagelijks drinken zonder gevolgen voor je gezondheid

zo-veel-kopjes-koffie-kun-je-drinken-zonder-gevolgen-voor-je-gezondheid.jpg

Een espresso om de dag mee te beginnen, een cappuccino tijdens de middagdip en een latte na het avondeten. Voor echte koffieliefhebbers is het drinken van hun favoriete warme drank een echt genietmoment. Maar hoeveel kopjes koffie per dag kun je eigenlijk drinken voor het slecht wordt voor je gezondheid?

Misschien moet je hier eens aan denken voor je straks weer naar de koffieautomaat loopt.

Vijf kopjes koffie per dag

Volgens een onderzoek van de University of South Australia kun je elke dag gerust vijf kopjes koffie drinken voordat je gezondheid daaronder te lijden krijgt. Niet dat je bij een zesde kopje ineens een heleboel gevolgen voor je gezondheid zal merken, maar op de lange termijn is het slecht voor je. De studie wees uit dat je na zes of meer bekers koffie zo’n 22 procent meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Dat komt vooral omdat de cafeïne in je favoriete drankje je bloeddruk flink kan verhogen.

Lees ook: 10 tips om je dagelijkse kopje koffie gezonder (én lekkerder) te maken

Bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan volgens de onderzoekers het risico op hart- en vaatziekten vergroten. En hoewel veel mensen weten dat sporten en gezond eten goed zijn om de bloeddruk laag te houden, staan ze misschien niet stil bij dat die juist omhoog kan schieten door veel koffie te drinken. De onderzoekers zagen dat het zesde kopje precies het kantelpunt was waarbij de cafeïne het hart en de bloedvaten kon beïnvloeden.

Stimulerende werking

Volgens de wetenschappers merken veel mensen wel dat ze door te veel koffie eerder zenuwachtig of prikkelbaar zijn, maar denken ze niet aan de andere gevolgen voor je lichaam. Die symptomen ontstaan namelijk doordat de cafeïne je lichaam harder en sneller laat werken, en de bloeddruk hoger wordt. Misschien word je wel productiever van die stimulerende functie van koffie, maar goed voor je lijf is te veel van deze drank dus helaas niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health, University of South Australia
Beeld | iStock

Ook interessant