null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo veel invloed heeft je DNA op je vruchtbaarheid

Hoe oneerlijk het ook is, helaas is het niet anders. Terwijl de een relatief makkelijk zwanger lijkt te worden, kampen andere vrouwen met een onvervulde kinderwens. Kun je zelf iets doen aan het verhogen van je vruchtbaarheid? En in hoeverre is het aangeboren?

Verschillende zaken kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid. Van gewicht, leeftijd en voeding is algemeen bekend dat ze effect hebben op onze kans om kinderen te kunnen krijgen. Maar hoe zit het eigenlijk met DNA? Zit het ook in onze genen?

Voortplantingsgedrag

Hoogleraar genetische epidemiologie Harold Snieder van het Groningse UMCG deed onderzoek naar de invloed van ons DNA op ons voortplantingsgedrag. “Ongeveer 25 procent van ons voortplantingsgedrag – dus of, wanneer en hoeveel kinderen je krijgt – is toe te schrijven aan erfelijke factoren,” vertelt Snieder in een interview. “De rest wordt bepaald door bijvoorbeeld sociale en omgevingsfactoren.”

De invloed van genen op onze voortplanting verschilt volgens hem per geslacht. “Specifiek bij mannen vonden we genen die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het sperma. En bij vrouwen genen die een verhoogde kans geven op endometriose. Dat is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit leidt tot allerlei klachten en kan onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.”

Factor van willekeur

Volgens Lynn Westphal, arts en chief medical officer bij het Amerikaanse gezondheidsplatform Kindbody, zijn ‘goede’ genen geen garantie dat je ooit moeder wordt. “Als je uit een 'vruchtbare familie' komt, wil dat nog niet zeggen dat je dat zelf ook automatisch bent. Elke combinatie van een ei- en zaadcel is anders. Wat dat betreft, is vruchtbaarheid behoorlijk willekeurig en moeilijk te voorspellen.”

En toch ook de genen

Bepaalde aandoeningen zoals endometriose en PCOS – kort gezegd: de vorming van cysten op de eierstokken – kunnen genetisch zijn bepaald. En dit soort aandoeningen hebben zeker invloed op de vruchtbaarheid. Ook is de leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt in bepaalde families vaak gelijk. 15 procent van de volwassenen heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Een groot deel daarvan is genetisch bepaald.

Bronnen| Universitair Medisch Centrum Groningen, Women’s Health

Beeld| iStock

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden