null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó veel invloed heeft eenzaamheid op (de ontwikkeling van) diabetes type 2

Mensen die last hebben van eenzaamheid hebben een grotere kans op diabetes type 2, dan mensen met een groot sociaal netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Dat deze vorm van suikerziekte veroorzaakt kan worden door overgewicht, roken en te weinig beweging was al bekend, maar ook eenzaamheid kan daar nu aan toegevoegd wordt.

Diabetes type 2

Ruim een miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2. Het is veruit de meest voorkomende vorm van diabetes in ons land. Bij diabetes type 2 – vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd - reageert je lijf niet meer goed op insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. In eerste instantie probeert je lichaam dat op te lossen door extra veel van dat hormoon aan te maken, maar na verloop van tijd neemt de hoeveelheid insuline juist af. Dan is een behandeling met medicatie of in sommige gevallen insuline nodig, naast een interventie waarbij de levensstijl wordt aangepast.

Erfelijke aanleg vergroot de kans, maar daarnaast spelen overgewicht, roken, ouder worden en weinig beweging ook een grote rol bij het ontstaan van diabetes type 2. En nu blijkt dus ook eenzaamheid een belangrijke factor te zijn die de kans op diabetes type 2 vergoot.

Lees ook:

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Link diabetes type 2 en eenzaamheid

Maar hoe kan eenzaamheid invloed hebben op de kans dat je diabetes type 2 krijgt? Dat heeft verschillende oorzaken, blijkt uit de studie. Niet alleen met je algemene gezondheid die lijdt onder eenzaamheid, maar ook op de keuzes die je maakt. "Als je alleen woont en weinig support om je heen hebt, moet je zelf keuzes maken om gezond te leven", legt onderzoeker Miranda Schram van het Maastricht UMC+ uit aan EditieNL. Woon je samen, dan is het gemakkelijker om ook voor die andere, gezondere keuzes te maken.

Ook sporten – of zélfs even naar buiten gaan voor een blokje om – kan een veel grotere stap zijn als je eenzaam bent. Het is makkelijker om gezond te leven, als je iemand hebt die je over de streep trekt om daarmee te starten. De invloed is zó groot dat mensen die alleen wonen en last hebben van eenzaamheid, net zo veel kans op diabetes als mensen met obesitas of een hoge bloeddruk.

Meer complicaties

Maar dat is niet het enige: ook als mensen al diabetes type 2 hebben, is eenzaamheid nog een factor die veel invloed heeft. Mensen met een kleiner netwerk en minder sociale steun hebben namelijk een verhoogd risico op ernstige diabetescomplicaties, zoals chronische nierziekte en hart- en vaatziekten. Dit komt waarschijnlijk omdat een goed netwerk het omgaan met diabetes makkelijker maakt, zeggen de onderzoekers.

In de toekomst willen de wetenschappers dus kijken naar hoe het verbeteren van het sociale netwerk en verminderen van eenzaamheid, kan helpen bij de preventie en behandeling van diabetes type 2.

Bron | Maastricht UMC+, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden