null Beeld

Zo veel extra calorieën verbrand je tijdens een wandeling in de sneeuw

Nederland is volledig wit gekleurd, dus we kunnen een heerlijke wandeling in de sneeuw maken. Dat is niet alleen mooi, maar óók extra goed voor de lijn. In de sneeuw verbrand je namelijk meer calorieën dan normaal.

Dus hop, trek die warme sneeuwlaarzen maar aan.

Calorieën tijdens een normale wandeling

Amerikaanse onderzoekers van de Southern Methodist University onderzochten hoeveel de gemiddelde mensen tijdens een lekkere wandeling nou eigenlijk aan calorieën verbrandt. En de resultaten zijn niet mis: een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer zestig kilo verbrandt tijdens een wandeling van vijf kilometer per uur rond de zestig calorieën per kilometer. Wie met dit postuur een beetje stevig doorstapt en 6,5 kilometer per uur haalt, verbrandt zelfs zeventig calorieën per afgelegde kilometer. Dat zijn maar liefst 455 calorieën! Oftewel: een groot stuk appeltaart met slagroom. Met één uurtje lopen!

Calorieën verbranden in de sneeuw

Maar: in de sneeuw schijnt dit dus nóg meer te zijn. Volgens de Duitse website Fit For Fun verbruik je met een half uurtje wandelen in de sneeuw zo'n tweehonderd calorieën. Dat is meer dan tijdens een normale wandeling, omdat je tijdens een sneeuwwandeling vaak een stuk langzamer gaat. Maar wie écht calorieën wil verbranden, gaat even flink sneeuwruimen: met het aanvegen en wegscheppen van sneeuw smelten er in één uur 380 calorieën weg als sneeuw voor de zon. En sneeuwruimen is geen overbodige luxe, want het vriest dagelijks, dus voor je het weet, heb je straks een schaatsbaan voor je voordeur.

Nog meer winterse calorieslurpers

Natuurlijk wandel je tijdens een sneeuwwandeling niet alleen maar. Het is natuurlijk geen sneeuwwandeling als je niet onderweg even een sneeuwpop in elkaar bouwt of een sneeuwbal in de nek van je wandelmaatje gooit. En ook daar verbrand je weer extra calorieën mee, hoera!

  • Een sneeuwpop maken of iglo bouwen: 370 calorieën per uur
  • Sneeuw aanvegen: 135 calorieën per uur
  • Sneeuwballengevecht: 350 calorieën per uur
  • Schaatsen: 475 kilometer per uur

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | caloriecalculator.nl, RTL Nieuws, Fit for Fun

Beeld | Getty Images

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden