Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó vaak zou je volgens een mondhygiënist je tandenborstel moeten vervangen

Tandenpoetsen: een belangrijk ritueel voor de verzorging van ons gebit. Maar wist je dat veel van ons eigenlijk te lang doorpoetsen met een versleten tandenborstel? Je moet je tandenborstel namelijk regelmatig vervangen om echt effectief te poetsen. Maar hoe vaak is dat?

Je bent sneller aan een nieuwe tandenborstel toe dan je misschien denkt, vertelt mondhygiënist Marwa Ahmad van De MondzorgPoort ons.

Tandenborstel of opzetstukje vervangen

Vaak is het kopen van een nieuwe tandenborstel iets wat erbij inschiet. Je poetst iedere ochtend en avond en denkt dan steeds dat het tijd is voor een nieuwe, maar dat vergeet je weer. En voor je het weet, ben je een paar maanden verder. Dat is geen goed nieuws voor je gebit, vertelt mondhygiënist Marwa Ahmad. “Je borstel is een broedplaats van bacteriën, in een paar maanden kunnen er al miljoenen bacteriën op je borstel zitten.”

Echt schoon zullen je tanden dan dus niet meer worden. Daarom is het volgens Marwa verstandig om na tweeënhalve maand of maximaal drie maanden je tandenborstel te vervangen. Dit betekent dat je een nieuw borsteltje op je elektrische tandenborstel moet zetten, of een nieuwe handtandenborstel moet kopen. Ben je ziek geweest? Dan is het slim om je tandenborstel eerder te vervangen: “Ook als je griep hebt gehad en ziek bent geweest is het verstandig een nieuwe aan te schaffen, zelfs als je tandenborstel nog niet zo oud is.”

Versleten tandenborstel vervangen

Niet alleen door de miljoenen bacteriën, maar ook bij slijtage is het verstandig om je tandenborstel op tijd te vervangen. Dat kan soms nog wel éérder zijn dan die drie maanden, bijvoorbeeld als je de tandenborstel op een verkeerde manier gebruikt en té hard poetst. Dan gaan de haartjes van je tandenborstel uit elkaar staan, en doet ‘ie zijn werk niet meer goed.

Gevolgen van een slechte tandenborstel

Een slecht gebit kan verschillende oorzaken hebben: je leefstijl, erfelijkheid, medicatie, slechte mondhygiëne... Maar een oude tandenborstel of verkeerd poetsen kan hier ook een bijdrage aan leveren. Wanneer je te lang poetst met je oude of versleten tandenborstel blijft er veel tandplak achter in je mond. “En een slecht gebit ontstaat eigenlijk altijd doordat er plak achterblijft in de mond”, vertelt Marwa. Doordat er plak achterblijft in de mond, gaan bacteriën zich in de tandplak nestelen. De bacteriën vormen een bepaald zuur en hierdoor gaat het tandvlees ontsteken. Dit kan er ook voor zorgen dat er gaatjes ontstaan.

Lees ook

Last van witte sliertjes in je mond? Dan ben je allergisch voor dít product

Schone tandenborstel

Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk prettiger om met een schone nieuwe tandenborstel te poetsen, helemaal nu je weet dat er miljoenen bacteriën op je tandenborstel kunnen leven. Het is dus belangrijk om op tijd je borstel te vervangen én om de juiste borstel te kopen. Want hoewel het poetsen van je tanden het belangrijkste is, zit er volgens de mondhygiëniste wel degelijk verschil tussen tandenborstels.

Aan welke eisen voldoet een goede (elektrische) tandenborstel?

Elektrisch of toch met de hand, harde of juist zachte haren: tandenborstels heb je in verschillende soorten en maten. Welke borstel goed is, hangt van de persoon af. Elektrische tandenborstels maken het gebit beter schoon, maar als je niet weet hoe je met een elektrische borstel om moet gaan, dan blijft handmatig poetsen verstandiger. “Zorg op maat blijft ontzettend belangrijk. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer niet”, zegt Marwa. “Als je overstapt op elektrisch poetsen is het verstandig een goede elektrische tandenborstel te kopen, je mondhygiënist kan je helpen bij het kiezen van de juiste borstel. Een borstel die echt bij je past. Een tandenborstel met batterijen raden wij af, omdat deze veel minder power heeft dan een oplaadbare elektrische tandenborstel.”

Harde, zachte of medium tandenborstel

En kun je dan beter voor een harde, zachte of juist medium borstel gaan? “Een harde borstel raden wij nooit aan, want te hard poetsen is niet goed voor je gebit. Kies daarom altijd een medium of zachte borstel. Vooral als je een gevoelig gebit hebt is het aan te raden om met een zachte borstel te poetsen.”

Last van gevoelige tanden?

Als de tandarts merkt dat je gebit toe is aan een behandeling van de mondhygiënist, dan maak je vast wel een afspraak. Maar wat misschien veel mensen denken, is dat alleen de tandarts je kan doorverwijzen naar een mondhygiënist. Terwijl wanneer je bijvoorbeeld last hebt van bloedend tandvlees, een slechte adem of gevoelige tanden, je ook zélf een afspraak kunt maken. Een mondhygiënist geeft je tips en tricks en helpt je jouw mondhygiëne te verbeteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 46 ligt nu in de winkel! Met deze week: het nieuwe samenwonen, 13 vragen aan de plantendokter, opvallende first ladies en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden