Margriet logo
Sporten geheugen trainen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo vaak zou je moeten sporten om je geheugen te trainen (en dít is de beste sporten)

Helaas blijven onze hersenen niet eeuwig jong en gaat in de loop der jaren ons geheugen steeds iets achteruit. Maar uit onderzoek blijkt dat je je geheugen wel kunt trainen door te sporten. Hoe vaak moet je dan bewegen voor het meeste voordeel en welke sport is het beste?

We leggen je uit wat je moet weten over het verband tussen sporten en je geheugen trainen.

Sporten om je geheugen te trainen

Bij je geheugen trainen denk je misschien al snel aan puzzelen, maar ook sporten kan je helpen. Uit een onderzoek van de universiteit van Pitssburgh, waarbij de data van 36 verschillende studies werden vergeleken, bleek namelijk dat regelmatig bewegen voordelen heeft voor je episodisch geheugen. Dat is het geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. En uit ander onderzoek blijkt dat juist het episodisch geheugen samen met het werkgeheugen het meest wordt aangetast als je ouder wordt en als eerst achteruitgaat.

Hoe vaak moet je sporten voor de voordelen en welke sport is het best?

Volgens Sarah Aghjayan, de hoofdauteur van het onderzoek, zou je ongeveer drie keer per week en ten minste vier maanden lang moeten sporten om je episodisch geheugen echt goed te trainen. Vooral aerobic oefeningen bleken positief effect te hebben. Dit zijn oefeningen waarbij kracht, conditie, flexibiliteit en coördinatie worden gecombineerd. Hierbij nemen je ademhaling en hartslag toe, waardoor je de hoeveelheid zuurstof in je bloed maximaliseert.

Hoe eerder, hoe beter

Uit de studie blijkt dat er vooral verbetering in het geheugen te zien was door het sporten bij mensen tussen de 55 en 68 jaar oud. Dit in vergelijking met mensen tussen de 69 en 85 jaar oud. Volgens Aghjayan is het daarom goed om vroeg te beginnen met het trainen van je geheugen door middel van sporten. Zo houd je je hersenen het meest scherp naarmate je ouder wordt. En daarnaast is regelmatig bewegen natuurlijk ook heel goed om de rest van je lichaam gezond te houden én helpt het je om gelukshormonen aan te maken, waardoor je lekkerder in je vel zit.

Bron | Mind Body Green, Zummitt

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden