Margriet logo
Schade door zitten compenseren met wandelen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó vaak moet je wandelen om de schade van zitten te compenseren

We doen het vaak urenlang, maar het is niet bepaald goed voor ons: zitten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat je door een bepaald aantal minuten per dag te wandelen deze zitschade kunt compenseren. Zó zit dat.

Wandelen om de schade van zitten te compenseren

Uit nieuw onderzoek van Columbia University blijkt dat je de schade van zitten kunt voorkomen door elk half uur op te staan en vijf minuten te lopen. Het gaat daarbij om een (werk)dag waarbij je acht uur zit op. De onderzoekers ontdekten dat als je elk half uur vijf minuten wandelt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel duidelijk lager werden. Tijdens het onderzoek bleek dat het ook een positief effect had op hoe je reageert op een grote maaltijd: de bloedsuikerpiek na het eten was 58 procent lager dan wanneer je de hele dag bleef zitten.

Effect op de bloedsuikerspiegel en bloeddruk

Uit het onderzoek bleek ook dat een stuk minder vaak (of korter) wandelen minder tot geen effect meer had op de bloedsuikerspiegel. Elk half uur één minuut wandelen in plaats van vijf had nog wel een klein beetje effect op de bloedsuikerspiegel. Ieder uur één minuut wandelen bleek geen enkel positief effect meer te hebben. Ook niet als het bewegen verlengd werd tot een wandeling van vijf minuten.

Zowel de wandelingen van één minuut als die van vijf minuten hadden wél een positief effect op de bloeddruk. Een van de onderzoekers, Keith Diaz vertelt erover aan de wetenschappelijke nieuwssite Scientias: “We ontdekten dat ieder half uur een lichte wandeling van vijf minuten de enige strategie was om de bloedsuikerspiegel substantieel omlaag te brengen, vergeleken met de hele dag zitten.”

Qua bloeddruk is het effect een ander verhaal. “Ieder half uur vijf minuten wandelen verlaagde de bloeddruk met vier tot vijf punten. Maar ook kortere en minder frequente wandelingen verbeterden de bloeddruk ongeveer evenveel. Zelfs een minuut wandelen per uur verlaagde de bloeddruk al met vijf punten. Iedere wandelstrategie bleek ongeveer even goed voor de bloeddruk,” aldus Diaz.

Waarom is zitten zo slecht voor je?

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat bewegen een positief effect heeft op zitschade. Elke dag één tot anderhalf uur bewegen bleek het verhoogd risico op overlijden door veel zitten te verminderen.

Hoofdonderzoeker Ulf Ekeland vertelde aan de Britse krant the Guardian dat een uur bewegen om de zitschade te beperken heus geen intensieve sport hoeft te zijn. “Het is ook oké om een wandeling te maken. Dat kan ‘s ochtends, tijdens de lunch of na het avondeten.”

Het is wel belangrijk dat dit uur bewegen in een vlot tempo gebeurt: een snelheid van minstens 5,6 kilometer per uur zou de schadelijke effecten van het zitten compenseren.

Bron | Columbia University, Scientias, JAMA, The Lancet Psychiatry

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden