Margriet logo
Zo vaak hoor je eigenlijk te plassen op een dag Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo vaak hoor je eigenlijk te plassen op een dag

“Sorry, ik moet ophangen, ik moet ineens héél nodig plassen!” Is dat iets wat jij bijna elke dag tegen iemand zegt, als je aan de telefoon bent? Dan zou het kunnen dat je vaker plast dan de gemiddelde persoon. Want hoe vaak plassen op een dag is eigenlijk normaal? We zochten het uit.

Wanneer is er misschien meer aan de hand en moet je naar de dokter?

Hoe vaak plassen per dag?

Hoe vaak je moet plassen hangt van een aantal factoren af. Natuurlijk speelt hoe veel je drinkt een grote rol, maar ook je leeftijd, de temperatuur en bepaalde medicatie kunnen invloed hebben op hoe vaak jij op het toilet zit. Maar er bestaat wel een gemiddeld aantal keer plassen per dag, dat als standaard gezien wordt. Normaal gesproken plassen volwassenen ongeveer zes á zeven keer per 24 uur, waarvan soms één keer ’s nachts. Dat komt neer op dat je overdag ongeveer elke drie uur op het toilet zit voor een kleine boodschap.

Natuurlijk hoef je niet meteen aan de bel te trekken als je een keer wat vaker op het toilet zit dan anders: misschien heb je gewoon wat meer gedronken. Maar als je zo vaak moet plassen dat het je stoort, is het wel slim om naar de dokter te gaan. Dan kan er namelijk meer aan de hand zijn.

Polyurie

Plas je zeer regelmatig (veel) vaker dan acht keer per dag, dan spreken artsen van polyurie. Heb je misschien meer gedronken dan anders? Of veel cafeïne gehad, wat ervoor zorgt dat je vaker moet plassen? Dan zou dat de oorzaak kunnen zijn dat jij meer op het toilet zit. Ook diabetes, zowel type 1 als type 2, kan er (als dit onbehandeld is) voor zorgen dat je vaker moet plassen (én meer dorst hebt). Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld zwangerschap of het gebruik van bepaalde medicatie.

Overactieve blaas

Ook kan het zo zijn dat je een overactieve blaas hebt, die dus té snel aangeeft dat je moet plassen. Naast dat je dan vaak moet plassen op een dag, komt de aandrang om naar het toilet te gaan ook nog eens heel plotseling. Al bij een klein beetje urine dwingt je blaas je bijna om te gaan plassen, waardoor je steeds minder gewend bent om het op te houden. Dat zorgt ervoor dat je veel vaker gaat plassen op een dag, waardoor je op termijn zelfs weinig controle over je blaas kunt krijgen. Daardoor kun je bijvoorbeeld urineverlies krijgen.

Oorzaken overactieve blaas

Een overactieve blaas komt bijvoorbeeld voor om déze redenen:

  • De bekendste reden voor vaker moeten plassen: een blaasontsteking. Gelukkig is dit vaak te behandelen met antibiotica óf gaat het vanzelf weer over. Ga bij aanhoudende klachten wel altijd naar de huisarts, om andere redenen uit te sluiten.
  • Problemen met de bekkenbodem: te veel aanspannen zorgt er bijvoorbeeld voor dat er druk op de blaas ontstaat, waardoor er minder ruimte is voor urine.
  • Soms is een overactieve blaas een bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
  • Bestraling of andere medische behandelingen
  • Beschadiging van de zenuwen, bijvoorbeeld door een dwarslaesie, de ziekte van Parkinson of MS.

Naar de huisarts

Heb je dit soort plasklachten, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Die kan samen met jou kijken naar de oorzaak en mogelijke behandelingen voorstellen. Denk aan plastraining, andere medicatie, het trainen van de bekkenbodemspieren of veranderingen van je levensstijl.

Bron | Máxima Medisch Centrum, Thuisarts

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden