Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo test je zelf hoe gezond je hersenen zijn

yoga2.png

Wil je weten hoe fit je hersenen zijn? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tokio hoef je daarvoor alleen maar op één been te gaan staan!

Volgens de wetenschappers kan deze ene eenvoudige opdracht, of vooral de manier waarop je deze uitvoert, onder meer aangeven hoe gevoelig je bent voor het krijgen van een beroerte. Als je bepaalde hersenafwijkingen hebt, zou je dit namelijk kunnen merken aan je evenwichtsgevoel en stabiliteit.

Moeite met balans: minder scherp

Voor het onderzoek werden meer dan dertienhonderd mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar gevraagd om op één been te staan (en hun ogen open te houden). Deelnemers die twintig seconden of langer worstelden om hun balans te vinden (ongeveer een derde van de groep), scoorden ook het slechtst in een test waarin hun cognitieve vaardigheden werden gemeten. Deze vaardigheden hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken.

Grotere kans op beroerte

Maar dat is nog niet alles. Deelnemers die maar moeilijk hun evenwicht konden vinden, hadden ook vaker last van een verminderde doorbloeding van de hersenen, ook wel ‘cerebral small vessel disease’ genoemd. Hoewel ook vaak gezien bij gezonde oudere mensen, kan deze aandoening leiden tot een herseninfarct en beroerte. Ook kwamen bij de wankele proefpersonen vaker kleine bloedingen in de hersenen voor, waardoor ze waarschijnlijk gevoeliger zijn voor het krijgen van een beroerte.

Volgens de onderzoekers is de één-been-test een goede en makkelijke manier om te controleren hoe gezond je hersenen zijn. Al dekt hij natuurlijk niet alle mogelijke hersenkwalen.

Bron | cosmopolitan.co.uk

Ook interessant