null Beeld

Zo stop je met pleasen

Als je probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan dat je ervan weerhouden om te doen wat je zelf het liefst wilt. Deze oefening helpt je meer je eigen koers te varen.

Dat je altijd voor anderen klaarstaat, dat je het voortouw neemt, dat je carrière maakt terwijl je het liefst elke dag voor je kinderen zorgt... Verwachtingen van anderen kunnen een gelukkig leven behoorlijk saboteren. Voor een tevreden gevoel is het daarom belangrijk om te bepalen door wie je je wilt laten beïnvloeden. En vooral ook: door wie níét.

Welke mensen beïnvloeden je op dit moment?

Loop in gedachten eens door een dag en daarna door een week. Met welke mensen heb je geregeld te maken? Wie verlangt iets van je, van wiens mening trek je je iets aan? Thuis, op het werk, op het schoolplein, onder vrienden, buurt- of verenigingsgenoten? Schrijf op een notitieblok of in je dagboek wie er in je opkomen; het kunnen er tientallen zijn.

Van wie wil je je echt iets aantrekken?

Selecteer vervolgens vijf tot tien mensen die op dat lijstje staan en van wie je zijn/haar mening waardevol vindt. Schrijf op: 'Ik wil me alleen nog iets aantrekken van' met daarachter de mensen die echt belangrijk voor je zijn.

Van wie wil je je juist mínder aantrekken?

Dit wordt je 'stop pleasing'-lijst. Schrijf op: 'Ik ga me minder aantrekken van...' En dan mag je hele groepen mensen neerzetten! Het kan je helpen relativeren als je je een volgende keer 'sociaal verplicht' voelt om anderen tevreden te stellen.

Meer rust in je hoofd?

Deze oefening komt uit het boekje Rust in je hoofd, 15 inzichtgevende denk-, teken- en schrijfopdrachten. Dit boekje is voor € 4,95 verkrijgbaar op de website van Psychologie Magazine.

Meer lezen

4 tips om ons niet te laten leiden door angst

Wat geeft jou energie? Stel jezelf deze 3 vragen

Test: hoeveel stress krijg jij van je werk?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden