null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo spreek je iemand aan die lak heeft aan de 1,5 meter afstand

De één heeft lak aan de voorgeschreven afstand en de ander komt het liefst niet meer dichter dan drie meter bij andere mensen in de buurt. Anderhalve meter afstand houden blijkt in de praktijk niet altijd even goed uit te voeren. Er wordt wat afgezucht en gesneerd op straat en in de supermarkt.

Maar hoe vraag je nou vriendelijk of iemand zich gewoon netjes aan de regels wil houden?

Houd het vriendelijk maar zakelijk

Volgens Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit, kun je dit het beste vriendelijk maar zakelijk aanpakken, wanneer je een vreemde aanspreekt. "Door iets vriendelijks te zeggen word je ook niet als aansteller gezien. Laatst kwam er bij mij iemand aan de deur wel heel dicht bij. Toen zei ik: 'Zullen we proberen op 1,5 meter afstand te blijven?' Hij had daar een heel ander idee over dan ik. Beter is om die 1,5 meter niet te bediscussiëren, maar vanuit jezelf te spreken. Dus ik zei: ‘Voor mij is deze afstand goed, vindt u dat oké?'’’

Lak aan de 1,5 meter afstand

De initiële reactie van mensen die op hun gedrag worden aangesproken is vaak defensief. Vandaar Vonks tip om vanuit jezelf te praten. "Maak duidelijk wat iets met jou doet en laat je eigen kwetsbaarheid zien", zegt ze. Natuurlijk is dat makkelijk gezegd als er in de praktijk soms plots iemand in je personal space staat. "Je moet snel reageren als iemand al op je lip staat. Ik geloof dat je er op zo’n moment goed aan doet een stap opzij te zetten en bijvoorbeeld te roepen: 'Pas op, 1,5 meter.' Zo laat je zien dat je schrikt.'"

Onmiddellijk kwaad worden helpt dus niet. Zelfbeheersing wel, volgens de hoogleraar. Het is dan ook niet aan te raden om meteen iemand op felle toon te berispen als diegene geen afstand houdt. Kans is groot dat iemand dan allang niet meer naar je boodschap luistert, maar alleen naar je toon. "Als je toegeeft aan boosheid, krijgt het een escalerende werking. Zet eerst je emotie even opzij.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden