null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo snel herstelt je lijf na die laatste sigaret

Als je stopt met roken levert dat bijna meteen gunstige effecten op voor je gezondheid. Op korte termijn verbetert je bloeddruk, je hartslag en je huid. Maar zelfs 15 jaar na die laatste sigaret zijn er nog gezondheidsvoordelen.

Ieder jaar sterven zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Zonde als je bedenkt hoe snel en makkelijk je gezondheid erop vooruit gaat zodra je je laatste pakje hebt weggegooid.

Gezondsheidsvoordelen na de laatste sigaret

Bekijk hieronder de timeline van gezondheidsvoordelen die optreden zodra je stopt met roken:

20 minuten

Zo’n twintig minuten na je laatste sigaret daalt je bloedruk en hartslag naar normale waarden.

2 uur

Een paar uur later begint de perifere circulatie, oftewel de bloedcirculatie in het lichaam, te verbeteren. Het inhaleren van sigarettenrook vernauwt de aderen en beperkt de bloedstroom richting handen en voeten, waardoor de temperatuur en het gevoel afnemen.

12 uur

Twaalf uur na je laatste sigaret is de concentratie koolmonoxide – een reuk- en kleurloos giftig gas uit sigaretten – in je lichaam gedaald tot normale waarden.

24 uur

Na één dag zonder sigaretten vermindert het risico op een hartaanval al. Dat komt door een combinatie van een verbeterde bloedcirculatie, hartslag en bloeddruk.

48 uur

Twee dagen nadat je bent gestopt begint je reukvermogen te herstellen, omdat zenuwuiteinden in je mond en neus aangroeien.

72 uur

Na 72 uur nemen ontstekingen in de longen af en verbetert de longfunctie. De luchtwegen, het weefsel waardoor de lucht de longen bereikt, begint te ontspannen. De trilhaartjes gaan weer groeien. Deze minuscule haarachtige structuren in de longen vegen slijm en bacteriën uit de longen.

Lees ook:

Gebruik e-sigaret blijkt toch schadelijker dan gedacht

1 week

Het verlangen naar nicotine begint na een week zonder sigaretten af te nemen en zal met het verstrijken van de tijd alleen maar verder afnemen.

1 maand

Na een maand is de longfunctie al 30 procent verbeterd en je zul merken dat je makkelijker beweegt en lange afstanden kunt lopen.

1 jaar

Na één jaar is het risico op een kwaal aan de kransslagaders rondom het hart al 50 procent minder vergeleken met iemand die nog steeds rookt. Voormalige rokers zullen merken dat zij minder vaak ziek zijn en sneller herstellen van verkoudheid.

10 jaar

Het risico op een ziekte aan de longen is gehalveerd, tien jaar nadat je bent gestopt met roken.

15 jaar

Na vijftien jaar zonder sigaretten is het risico om te overlijden aan een hartkwaal gelijk aan iemand die nooit gerookt heeft.

Bron | BusinessInsider

Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden