Zo slecht is nagelbijten voor je gezondheid
Je handen zijn een bron van viezigheid. Bedenk maar eens hoeveel dingen je dagelijks aanraakt. Alleen al na een toiletbezoek bevatten je handen tweehonderd nieuwe bacteriën. En dan hebben we het nog niet eens over al het vuil dat achter je nagels blijft kleven. Tachtig procent van de besmettingen tussen mensen ontstaat door contact via de handen.
Het is dus niet zo gek, dat nagelbijten niet zo goed is voor je gezondheid.
Ernstige afwijkingen
Maar hoe slecht is het nou echt? "Constant op je nagels sabbelen, bijten en kluiven verpest je nagels, want nagels zijn ontzettend gevoelig”, vertelt dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal aan nu.nl. “Wanneer je op je nagels bijt, stoort dat de nagelgroei. Wanneer je dat regelmatig doet, is de kans groot dat je voorgoed kleine, zielige nagels overhoudt. Bovendien kan nagelbijten leiden tot ernstige afwijkingen die behandeld moet worden.”
Afweersysteem
Nagelbijten kan volgens de dermatoloog leiden tot eczeem, opzwellingen en infecties. Dat komt voornamelijk doordat je handen een bron van bacteriën zijn. “Je draagt minder ziektes over via een tongzoen dan wanneer je iemand een hand geeft”, stelt Gaastra. Toch ontstaan de meeste infecties volgens hem niet doordat al die bacteriën in onze mond terecht komen. “Als je gezond bent, dan kan je afweersysteem er heel goed mee omgaan. Die bacteriën worden in principe in de maag om zeep geholpen."
Uitkijken voor wondjes
Maar wanneer nagelbijten wondjes aan je vingers veroorzaakt, is dat veel gevaarlijker. Bacteriën kunnen namelijk de hand binnendringen, daar kunnen ze pezen en spieren aantasten en dat kan ernstige gevolgen hebben. We hebben het dan voornamelijk over de streptokokken- en stafylokokkenbacterie. Wanneer je er niet op tijd bij bent, kan dat zelfs een operatie tot gevolg hebben.”
Het is dus raadzaam om zoveel mogelijk van je nagels af te blijven. “Nagelbijten is vaak een gewoonte die ontstaat wanneer mensen last hebben van stress of zenuwachtig zijn”, stelt Gaastra. “Het kan helpen om afleiding te zoeken en een nieuwe gewoonte te verzinnen. Andere mensen hebben er meer baat bij om erover te praten. Bijvoorbeeld met een psycholoog.”
Lees ook
Is het wel of niet goed om je haar met shampoo te wassen?
Bron| Nu.nl, CWS
Beeld| iStock