null Beeld

Zo schoon is jouw favoriete eettentje

Lekker, uit eten! Maar hoe hygiënisch wordt de maaltijd eigenlijk bereid in jouw favoriete eettentje? Je ontdekt het op de gratis app van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Wel een beetje jammer: er staan alleen nog lunchrooms op de Horeca Inspectiekaart.

Behalve lekker, moet eten natuurlijk vooral schoon zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voert daarom al jaren inspecties uit bij allerlei horecagelegenheden in Nederland. Tot voor kort werden deze resultaten niet gepubliceerd, maar nu is er een app waarmee je kunt controleren of jouw favoriete eettentje zich wel aan de hygiëneregels houdt.

Momenteel kun je het alleen nog van lunchrooms zien, maar in de toekomst moeten er ook gegevens van restaurants in komen te staan.

Check!

Dit zijn de punten waar de NVWA-inspecteur op let:

Juiste omgang met voedsel

Bijvoorbeeld: wordt het voedsel bij levering gecontroleerd op de houdbaarheidsdatum? Wordt het voedsel veilig opgeslagen, op datum gecodeerd en afgedekt? Wordt aan de voorwaarden voor temperatuurbeheersing voldaan?

Hygiëne

Bijvoorbeeld: worden alle bedrijfsruimtes, materialen en apparatuur goed schoongehouden? Wordt de persoonlijke hygiëne in acht genomen? Wordt het overbrengen van bacteriën door kruisbesmetting voorkomen?

Ongediertewering

Bijvoorbeeld: worden voldoende maatregelen genomen om ongedierte uit de bedrijfsruimtes te weren? Wordt regelmatig gecontroleerd op sporen van ongedierte en wordt er dan ook actie ondernomen om ongedierte te bestrijden?

Per punt kun je zien hoe jouw eettentje scoort.

De Horeca Inspectiekaart-app van de NVWA is er voor Android en iOS (Apple). Je kunt de kaart ook op de website van de NVWA raadplegen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden