Zo schadelijk is het om je keel te schrapen
Hoe vaak schraap jij je keel op een dag? Dikwijls zijn we ons er niet eens van bewust. Terwijl geregeld je keel schrapen belastend en zelfs schadelijk kan zijn voor je stembanden. Net als kuchen trouwens. Maar hoe kom je dán van die kikker in je keel af?
Vaak schrapen of kuchen we omdat we het gevoel hebben dat er iets in onze keel zit. Of mensen gebruiken het als een soort startmotortje voor het spreken. Soms zó geregeld dat het een gewoonte is geworden. En net zoals bij nagelbijten of het gebruikmaken van stopwoordjes heb je dan dikwijls niet meer door dat je het doet.
Vicieuze cirkel door schrapen
Toch kan deze gewoonte belastend en zelfs schadelijk zijn voor onze stembanden. Bij schrapen, hoesten en kuchen slaan de stembanden hard tegen elkaar. Met als gevolg dat ze gezwollen en rood worden. Als dit herhaaldelijk gebeurt, weten kno-artsen, raakt de keel nog meer geïrriteerd. Eventueel slijm dat je probeert los te hoesten, wordt door je geïrriteerde slijmvliezen vervolgens nóg sneller aangemaakt. Zo blijf je schrapen en kuchen en beland je in een vervelende vicieuze cirkel.
Poliepen en knobbels
Behalve dat het continue geschraap of gekuch behoorlijk irritant kan zijn (ook voor je omgeving), heb je meer kans dat er knobbeltjes of poliepen op je stembanden ontstaan. Je stem klinkt dan continu hees of schor en meestal is een operatie de enige manier om van die stembandknobbeltjes of poliepen af te komen. Je moet daarna naar de logopedist om weer normaal te leren spreken. Niet iets waar je op zit te wachten, natuurlijk.
Bijhouden hoe vaak je het doet
Vermoed je dat het schrapen van je keel een gewoonte is geworden? Houd dan een tijdje elke dag vijftien minuten bij hoe vaak je het doet, bijvoorbeeld door het te turven op een stuk papier. Zo kun je ook ontdekken wannéér je je keel schraapt of kucht. Bijvoorbeeld 's morgens bij het opstaan, of in bepaalde situaties als je iets moet zeggen op het werk. Je kunt vervolgens het aantal streepjes heel concreet proberen terug te brengen. Als je erop gaat letten, zul je hoogstwaarschijnlijk merken dat het geschraap eigenlijk zelden of nooit het gewenste effect heeft: je stem klinkt nog steeds hetzelfde als daarvoor, mensen gaan niet beter naar je luisteren. En het gevoel dat er iets in je keel zit, is ook niet (helemaal) verdwenen. Bovendien: op het moment dat je je er bewust van bent, zul je vanzelf minder je keel schrapen of kuchen en kan de gewoonte zelfs helemaal verdwijnen.
Heb je na een paar dagen nog steeds het gevoel dat er een brok in je keel zit of heb je veel last van slijm? Neem dan contact op met je huisarts, hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar de kno-arts om een huisstofmijtallergie of andere lichamelijke oorzaken uit te sluiten.
Zo kom je van die kikker in je keel af
Heb je toch een vervelende kikker in je keel? Dit kun je beter doen in plaats van schrapen en kuchen.
- Stevig slikken. Kno-artsen adviseren om steeds een slokje water te drinken of op een zuurtje of dropje te zuigen. Door veel te slikken worden de slijmvliezen in je keel goed vochtig en hoeven ze minder slijm aan te maken. Het kan ook helpen om te neuriën en vervolgens stevig te slikken.
- 'Los' hoesten mag. Dit betekent dat je hoest met veel lucht (trek tijdens het hoesten je buik naar binnen) en met zo min mogelijk geluid; zo komt er minder druk op de keel en zullen je slijmvliezen minder snel geïrriteerd raken.
Gelukt? Behalve keelschrapen zijn ook deze 6 dingen niet goed voor je stem.
Bronnen | Waterland Ziekenhuis, Erasmus MC
Foto | iStock