null Beeld

Zó schadelijk is de zon dus voor je ogen

Yes! Morgen wordt het 28 graden en zondag en maandag 27 graden. De rest van de week krijgen we, als het goed is, ook heerlijk zomers weer. Hoedje op, zonnebrandcrème mee, zwemkleding aan en hup, naar het strand. Vergeet alleen je zonnebril niet, veel mensen weten niet hoe slecht teveel zonlicht is voor je ogen.

Wist je dat uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken? Stop daarom tijdens de zomermaanden standaard een zonnebril in je tas en bescherm je ogen tegen de zon. En vooral ook die van je (klein)kinderen!

Staar en maculadegeneratie

Twintig procent van alle staar wordt namelijk veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling, zo blijkt uit onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) wordt genoemd als gevolg van het niet beschermen van de ogen. Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100% uv-bescherming is daarom essentieel, al vanaf jongs af aan.

Uit peiling van het Oogfonds blijkt dat 82 procent van de Nederlandse kinderen hun ogen niet beschermen tegen uv-straling. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn, doordat de pupillen groter zijn en de ooglenzen minder beschermend pigment bevatten. Voordat ze achttien jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80 procent van de uv-straling van hun hele leven.

Kinderogen zijn extra kwetsbaar

Niet alleen volwassenen moeten hun ogen goed beschermen tegen uv-straling, ook kinderen dienen een zonnebril te dragen. Want juist kinderogen zijn extra kwetsbaar, vertelt Tjeerd Faber, kinderoogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam. “Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het schade veroorzaken diep in het oog. Door een overdosis uv-straling wordt de lens troebel, met staar als gevolg. Ook kan geleidelijk maculadegeneratie optreden. Daarbij ontstaat een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn uitermate gevoelig voor uv-straling. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen.”

Kijk voor tip voor een goede zonnebril op oogfonds.nl.

Lees ook eens

Bekijk ook

Beauty-expert Carmen Zomers laat deze week zien hoe je zelf een optische ooglift kunt toepassen met alleen oogschaduw en mascara.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden