null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo ontdek je of je telefoon – en met name social media – je depressief maakt

Of je nu 's ochtends net je ogen opent, in de bus of de trein zit op weg naar je werk of 's avonds op de bank hangt. Je telefoon heb je negen van de tien keer vast. Óf hij bevindt zich binnen handbereik. Maar maakt dat ding ons eigenlijk wel zo gelukkig?

Om maar met de deur in huis te vallen: nee. Tenminste niet als we onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van San Diego mogen geloven. Volgens hen zouden jongeren die veel tijd aan hun telefoon besteden een stuk ongelukkiger zijn dan hun leeftijdgenoten. Daarnaast ontdekte een team van wetenschappers van de Zuid-Koreaanse Universiteit van Seoul dat er meer angsten en depressies voorkomen bij smartphoneverslaafde jongeren. Als dat geldt voor jongeren, zijn volwassenen die om elk wissewasje hun telefoon pakken dan ook de klos?

Steun en feedback

Mediapsycholoog Mischa Coster laat zijn licht erover schijnen. Allereerst vindt deze Nederlandse deskundige dat de focus te veel ligt op de negatieve gevolgen van ons telefoongebruik. En dan vooral op het gebruik van social media. Hij zegt dat social media voorzien in bepaalde behoeften die we als gebruikers hebben. "Ze bieden de mogelijkheid om meer sociale contacten op te bouwen en steun te krijgen voor dingen die we doen. Om feedback te krijgen over zaken waar we mee bezig zijn. Soms helpen deze kanalen ons zelfs bij het doorkomen van een moeilijke periode in ons leven."

Constant vergelijken

Toch heeft je telefoon ook een keerzijde: het constant bereikbaar moeten en willen zijn. Daardoor worden we ook constant geconfronteerd met het leven en met name de successen van anderen. Hoe we daarmee omgaan, wordt volgens Coster veroorzaakt door menselijk gedrag dat we al eeuwen vertonen. "Zoals de neiging tot sociale vergelijking, iets wat we allemaal al sinds mensenheugenis doen," stelt de psycholoog. "Dat vergelijken kan heftige vormen aannemen in bepaalde levensfases. Bijvoorbeeld als je je onzeker voelt, verdrietig bent of gevoeliger bent door bepaalde persoonlijke omstandigheden. Dan hebben mensen de neiging zichzelf naar beneden te halen."

Maar één kant van de medaille

Het is dan ook ten allen tijde belangrijk dat je onthoudt dat social media voornamelijk de leuke kanten van iemands leven in beeld brengen. Natuurlijk is het logisch dat mensen – met name op Instagram – juist de onvergetelijke momenten willen belichten. Net als vroeger in een fotoalbum. Vergelijk daarom je leven, dat nu eenmaal ook bestaat uit tegenslagen, niet met het eenzijdige beeld dat je te zien krijgt van anderen. Al maakt echt niet elk socialmediakanaal per definitie ongelukkig, zegt Coster. "Brits onderzoek wees uit dat jongeren na het gebruik van Instagram meer gevoelens als angst, stress en slapeloosheid rapporteerden. Maar YouTube kwam daarentegen erg positief uit het onderzoek. Hier tonen vloggers vaak zowel de ups als de downs uit hun leven. Bij geregelde kijkers was dan ook een groei in hun empathisch vermogen te zien."

Wanneer wordt het een probleem?

Volgens Coster wordt je telefoon een probleem wanneer je je continu neerslachtig voelt als je weer je social media-apps aanklikt. Een keertje is dat geen punt. "Maar het wordt wat anders als dit gevoel blijft aanhouden en het je gaat dwarszitten in je dagelijks leven. Probeer je in dat geval afstand te nemen van je smartphone, dan kamp je met afkickverschijnselen en dwangmatige gedachten. Die kunnen je belemmeren in je doen en laten en het functioneren op je werk." Zijn advies? "Voel je dat het bij jou negatief doorslaat en ben je sterk genoeg om dit aan jezelf toe te geven? Dan is het tijd om een afspraak te maken met de huisarts of een psycholoog."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | flair.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden