null Beeld

Zó ongezond is het om in een kantoortuin te werken

Vermoeidheid, concentratieverlies, hoofpijn en een flinke portie stress. Dat zijn allemaal klachten die bedrijfsartsen véél vaker horen op plekken waar mensen werken in een kantoortuin, een kantoorruimte zonder scheidingswanden. Werken in zo’n grote ruimte met collega’s lijkt misschien wel gezellig, maar blijkt niet goed te zijn voor onze gezondheid.

Dat concludeert tv-programma De Monitor na ondervraging van negentig bedrijfsartsen.

Steeds vaker een kantoortuin

Hoewel er geen precieze cijfers zijn van hoeveel kantoortuinen er zijn in Nederland, is er volgens de Volkskrant wel te spreken van een opkomende trend. Steeds meer werkgevers halen de wandjes weg op de werkvloer en zetten grotere groepen collega’s bij elkaar. Dat heeft verschillende redenen: er kunnen onder andere meer mensen in één ruimte, en het is op die manier makkelijker om flexplekken te maken. Volgens bedrijfsartsen is deze ontwikkeling niet zonder gevolgen: ruim negentig procent van hen ziet steeds meer klachten die veroorzaakt worden door het werken in een open kantoorruimte.

Lees: Stress op je werk? Zet een plant op je bureau

Gezondheidsproblemen

Maar voor welke gezondheidsproblemen kan zo’n kantoortuin dan precies zorgen? Volgens de bedrijfsartsen zijn vooral vermoeidheid en concentratiestoornissen veelgehoorde klachten. Ook heeft meer dan tachtig procent van de werknemers last van stress en heeft meer dan de helft regelmatig hoofdpijn tijdens en na het werken. Meer dan een derde van de bedrijfsartsen zegt dat werknemers de kantoortuin zelfs noemen als één van de redenen voor een burn-out. Het kan dus wel goedkoper zijn voor werkgevers, beter voor de gezondheid van de medewerkers is het zeker niet.

Geluidshinder en concentratieverlies

Die klachten ontstaan vooral door geluidshinder van overleggende collega’s en mensen die bijvoorbeeld te hard typen. En als we ergens juist baat bij zouden hebben tijdens ons werk, is dat een stille werkplek.Ook concentratieverlies leidt tot extra klachten, wat vooral ontstaat door veel te veel prikkels in zo’n open kantoorruimte. Zo’n tachtig procent van de ondervraagde bedrijfsartsen denken dan ook dat het ziekteverzuim zal dalen als mensen met minder collega’s in één ruimte zouden zitten, en zestig procent is dan ook voor het afschaffen van de kantoortuin.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Monitor, Volkskrant

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden