null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo (on)veilig is het om ten tijde van het coronavirus naar de tandarts te gaan

Als jij een afspraak bij de tandarts had staan, is die nu vast gecanceld in verband met het coronavirus. Maar wat nu als je een spoedgeval bent? En wat ís ten tijde van het coronavirus een spoedgeval?

We vroegen het tandartsassistent Kelly. "Het blijft tot op zekere hoogte een risico."

Alleen open voor spoedgevallen

De praktijk waar Kelly werkt, is alleen open voor spoedgevallen. Net zoals de meeste tandartspraktijken het nu aanpakken, op advies van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wat precies onder spoedgevallen wordt verstaan? "Afgebroken of uitgevallen tanden na een val of ongeluk, nabloeding na een behandeling, acute heftige pijn of acute ontsteking met zwelling en/of koorts", vertelt Kelly.

Volgens Kelly is alleen open blijven voor spoedgevallen de enige juiste oplossing op dit moment. "Anderhalve meter afstand houden is niet mogelijk bij het behandelen van patiënten. Dus als je als tandartspraktijk nu ook open blijft voor periodieke controles, dan volg je de adviezen van KNMT en RIVM natuurlijk niet echt op."

En een gaatje dan?

Op de tandartsstoel neerploffen ten tijde van het coronavirus, blijft tot zekere hoogte een risico - vooral voor het personeel. Ook bij een spoedgeval. En zeker als je bijvoorbeeld een gaatje hebt en er geboord moet worden. "Door een tandartsboor worden meer aerosolen - (vloei)stofdeeltjes - verspreid van die patiënt, die mogelijk besmet kunnen zijn." En daarmee kun jij je tandarts en de assistent besmetten, zeker als ze door hun voorraad beschermingsmiddelen heen zijn.

Moeten we dan maar het zekere voor het onzekere nemen, en kun je dan het best voorlopig met een gaatje in je tand rond blijven lopen? Hoe naar ook? Kelly: "Ja. Het heeft nu even geen prioriteit. Hoe minder contact met mensen, hoe beter."

Coronavirus-maatregelen in de tandartspraktijk

Toch kun je het risico op besmetting met het coronavirus zo laag mogelijk houden. Als tandartspraktijk, maar ook als patiënt. Natuurlijk kun je beter niet gaan als je ziekteverschijnselen vertoont. Daarbij kun je beter even geen handen schudden. "En zolang de voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen voor de tandarts en assistente op voorraad blijven en beide partijen zich houden aan de adviezen van het RIVM, voorzie ik geen extra risico", aldus Kelly.

Coronavirus én spoedgeval tandarts

Maar wat nu als je je én hondsberoerd voelt inclusief coronavirus-symptomen, én je toch echt met spoed naar de tandarts moet? Of het coronavirus misschien zelfs al bij je is geconstateerd? "In principe hebben tandartsen zorgplicht, wat inhoudt dat ze patiënten ongeacht ziekteverschijnselen moeten behandelen. Maar wanneer iemand vermoedt dat hij of zij het coronavirus heeft of er positief op getest is, wordt geacht niet naar de praktijk te komen. Er kan dan overlegd worden met het ziekenhuis over de vervolgstappen." Zo kan het zijn dat je in het ziekenhuis behandeld wordt in plaats van in de tandartspraktijk.

Tandartsbezoek voorkomen

Voorlopig kun je er dus maar het best voor zorgen dat je de tandarts niet nodig hebt. Dan kun je die periodieke controle best missen. Moeten we met betrekking tot het coronavirus misschien zelfs nóg beter poetsen? "Het is natuurlijk altijd van belang om je mond gezond te houden. Er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden vanwege het verspreidende coronavirus", relativeert Kelly. "Dit doe je door de basisadviezen van het Ivoren Kruis op te volgen. Twee keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta volstaat hierbij."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden