Zo (on)gezond is citroenwater voor je gebit Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo (on)gezond is citroenwater voor je gebit

Nu de temperaturen stijgen is de kans groot dat je meer water gaat drinken. Als variatie hierop drinken veel mensen ook citroenwater: het is simpel te maken en zorgt voor die extra verfrissing. Maar hoe (on)gezond is citroenwater nu eigenlijk voor je gebit?

We zochten het voor je uit.

Speekselproductie stimuleren en adem verfrissen

Het voordeel van citroenwater is zowel het eenvoudigste als het belangrijkste punt. De aantrekkelijke smaak van citroenwater (en het gebrek aan suiker of cafeïne) kan helpen bij het hydrateren van je lichaam, inclusief je mond.

“Hydratatie is essentieel voor een goede speekselproductie, en de meest beschermende natuurlijke remedie tegen tandbederf is een goed gehydrateerde mond”, vertelt tandarts Rhonda Kalasho aan Well+Good. “En aangezien citroen van nature zuur is, heeft het natuurlijke antiseptische eigenschappen. Dit betekent dat het helpt om sommige bacteriën in de mond te doden, wat op natuurlijke wijze helpt om stank te verwijderen en de adem op te frissen.”

Zuurgraad van citroenwater

Volgens Dr. Kalasho zijn er echter ook enkele nadelen aan het drinken van citroenwater als het gaat om mondhygiëne: echt gezond voor je gebit is het niet. “De zuurgraad van citroenwater kan op de lange termijn schadelijk zijn voor je tanden, tandvlees en glazuur, tenzij je een paar eenvoudige stappen uitvoert om schade te verminderen en je tanden te beschermen tegen erosie, verval of vergeling”, legt ze uit.

Citroenwater en je gebit

Citroenwater kan het glazuur op je tanden in de loop van de tijd verzachten als het consequent wordt gedronken. “Dit komt, omdat alles wat zuur is in je dieet je tanden demineraliseert, waardoor het glazuur zachter wordt”, vertelt tandarts Sharon Huang aan Well+Good. Dit geldt ook voor andere zure voedingsmiddelen en dranken. Denk hierbij aan koffie, sauzen op basis van tomaten en wijn.

Dr. Huang legt uit dat wanneer het glazuur te zacht wordt het ervoor kan zorgen dat je tanden geel worden en dat je het risico op het ontwikkelen van gaatjes en gevoeligheid in tanden en tandvlees kan vergroten. “Door met een rietje te drinken als je klaar bent met je citroenwater, blijft het glazuur op je witte tanden behouden. Als je door een rietje drinkt, gaat de zure drank gedeeltelijk langs je tanden, wat helpt voorkomen dat de zuurgraad erosie op je glazuur veroorzaakt", legt Dr. Huang uit. “En spoel daarna je mond met water als je klaar bent.”

Niet genoeg verdunnen

Als je af en toe citroenwater drinkt, bevestigen beide tandartsen dat je je niet druk hoeft te maken over de gevolgen voor je gebit. Het is belangrijker voor degenen die de hele dag citroenwater drinken of het citroensap niet genoeg verdunnen. “Het is mogelijk, maar zeer zeldzaam, dat je gaten of schilfers in de tanden ziet door het drinken van citroenwater”, zegt Dr. Kalasho.

Waarom is het verdunnen van citroensap dan zo belangrijk? Professor Damien Walmsley, wetenschappelijk adviseur aan the British Dental Association, deed meerdere onderzoeken naar citroenwater en de effecten ervan op je gebit. Hij stelde dat hoe zuurder een drankje is, hoe groter de eroderende werking is. Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is. Dus elke dag citroenwater drinken, zou je nog eens een keer kunnen overwegen.

Citroenwater drinken zonder schade aan je gebit

Mocht je nou een echte liefhebber zijn van citroenwater, dan hebben de tandartsen een aantal tips waardoor de kans op negatieve effecten op je gebit aanzienlijk kleiner zijn. Ten eerste is het belangrijk om een rietje te gebruiken en om je mond te spoelen met water, nadat je citroenwater hebt gedronken. Hierdoor voorkom je dat de drank het glazuur van je tanden verzacht.

Wel is het van belang om niet meteen te gaan spoelen met water: “Je moet minstens 30 minuten wachten na het drinken van citroenwater voordat je je tanden poetst, om je mond voldoende tijd te geven om voldoende speeksel aan te maken om demineralisatie in je tanden tegen te gaan”, vertelt Kalasho. Anders zullen de poetsbeweging en de borstelharen in je tandenborstel te schurend zijn voor je tanden na blootstelling aan citroenwater.

Ten slotte kun je proberen een waterflosser te gebruiken. Dit is volgens de tandartsen het meest effectieve hulpmiddel voor mondhygiëne. “Hiermee verwijder je voedselresten en helpt het bij het neutraliseren van resterende zuren, die tussen de tanden of rond het tandvlees kunnen blijven steken”, aldus Dr. Huang.

Bron | Well+Good, LINDA

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden