Zo merk je of je last hebt van (gevaarlijke) darmpoliepen
Veel mensen van boven de vijftig jaar hebben last van poliepen in de dikke darm. De meeste darmpoliepen zijn goedaardig en zullen dat ook blijven, maar sommige kunnen uitgroeien tot dikkedarmkanker.
Welke symptomen kunnen wijzen op gevaarlijke poliepen?
Darmpoliepen
Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Ze kunnen zo klein zijn als een speldenknop, maar ook een paar centimeter groot worden. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je ze hebt. Naar schatting heeft ongeveer 5 tot 20 procent van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen in de dikke darm.
Klachten
Je kunt poliepen in je darm hebben zonder dat je het weet, want vaak geven ze geen klachten. In de meeste gevallen kan dit ook geen kwaad, maar 5 procent van de darmpoliepen groeit uit tot dikkedarmkanker. Daarom is het goed om alert te zijn op de klachten die kunnen wijzen op één of meerdere onrustige poliepen:
- Bloed in de ontlasting (maak meteen een afspraak met je huisarts!)
- Een verandering in het ontlastingspatroon (ga naar je huisarts als deze klacht langer aanhoudt dan twee weken. Dit geldt ook voor onderstaande klachten)
- Een erg onregelmatige stoelgang
- Buikpijn
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
Behandeling
Als de huisarts vermoedt dat je darmpoliepen hebt, dan verwijst deze je door naar een maag-lever-darmarts. Deze kan de poliepen opsporen met een kijkonderzoek (endoscopie). Als tijdens dit onderzoek blijkt dat er inderdaad poliepen in je dikke darm zitten, dan worden deze direct verwijderd. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker kunnen ook poliepen worden ontdekt.
Zo beperk je het risico op darmpoliepen
Hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere mensen geen darmpoliepen krijgen, is niet bekend. Wel kan je leefstijl invloed hebben op het ontstaan van darmpoliepen. Zo hebben mensen die overgewicht hebben én weinig bewegen een iets verhoogde kans op darmkanker. Ook het eten van veel vlees, roken en alcohol zijn risicofactoren (met meer dan één glas alcohol per dag loop je al iets meer risico). Daarentegen heeft het eten van veel groente en fruit waarschijnlijk een licht beschermende werking.
Bron | Thuisarts.nl, Maag Lever Darm Stichting
Beeld | iStock