null Beeld

Zó lang moet je eigenlijk uitzieken nadat je griep hebt gehad

Wanneer we ziek zijn (en dan bedoelen we écht ziek, geen verkoudheid) willen we vaak veel te snel weer van alles doen. Naar werk, boodschappen doen, naar een verjaardag. Maar hoe lang moet je eigenlijk thuisblijven en uitzieken wanneer je de griep hebt?

Je wilt natuurlijk ook voorkomen dat je de mensen om je heen aansteekt.

Niet thuisblijven

Volgens een onderzoek van CBS onder 1800 volwassenen, blijft 75 procent van de mensen tussen de 18 tot 34 jaar niet thuis wanneer ze de griep hebben. Ze willen niets missen op werk of hebben het gevoel dat er geen tijd is om thuis te blijven. Toch kun je dit maar beter wel doen, om te voorkomen dat je anderen ziek maakt of zelf nog zieker wordt.

Gun jezelf tijd

Je blijft namelijk tot 24 uur nadat je koorts verdwenen is nog besmettelijk voor anderen. Je zou dus, zelfs wanneer je je beter voelt, nog minimaal een dag thuis moeten blijven. Gun jezelf de tijd om volledig te herstellen, anders lig je binnen de kortste keren weer in de lappenmand. Heb je geen koorts, maar wel de griep? Dan kun je het beste minimaal vier dagen vanaf het moment dat de eerste symptomen opkomen thuisblijven.

Hersteltijd

Je kunt aan de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om te herstellen van de griep ook zien hoe gezond je bent. Gezonde mensen voelen zich na vijf dagen beter, en zijn binnen zeven tot tien dagen volledig genezen. Houden de symptomen langer aan? Dan is er misschien iets anders mis en kun je beter een bezoekje aan de huisarts brengen.

Bron | CBS

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden