null Beeld

Zó lang duurt het voordat een supplement met vitamine D echt werkt

Er zijn heel wat verschillende mensen die extra vitamine D bijslikken: het is in Nederland namelijk niet altijd gemakkelijk om 10 microgram (of 20 voor de zeventigplussers) binnen te krijgen. Maar hoe lang duurt het voordat vitamine D echt werkt? Heb je er al snel profijt van of duurt dit juist wel even?

Wij leggen het je hier uit.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Je hebt het namelijk nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei én het behoud van stevige botten en tanden, maar daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij een goede werking van je spieren en je immuunsysteem. Vitamine D is een van de weinige vitaminen die we zelf kunnen aanmaken. Door tijd in de zon door te brengen, gaat ons lichaam zelf aan de slag om dit stofje te produceren. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben, krijgen we op die manier. De rest krijgen we binnen via voeding, bijvoorbeeld uit vette vis, rundvlees, margarine en eieren. Per dag is het van belang dat je 10 microgram aan vitamine D binnenkrijgt. Behalve mensen boven de zeventig: zij kunnen beter streven naar 20 microgram per dag.

Vitamine D-tekort

Als je regelmatig naar buiten gaat, gezond bent én gezond en gevarieerd eet, dan zul je niet zo snel een vitamine D-tekort oplopen. Sommige mensen lopen echter wél snel risico op een vitamine D-tekort. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen én zwangere vrouwen doen er goed aan om vitamine D bij te slikken. Ook als je symptomen hebt die passen bij een vitamine D-tekort - bijvoorbeeld vermoeidheid, spierpijn of gewrichtsklachten - is het slim om (na bloedonderzoek) supplementen te slikken. Doe dat wel in overleg met je huisarts.

Lees ook:

5x zó kun je aan je huid zien of je een vitamine D-tekort hebt

Hoe lang duurt het voordat vitamine D echt werkt?

Heb je een vitamine D-tekort of wil je je weerstaand een oppepper geven, dan kiezen veel mensen er dus voor om vitamine D-supplementen te nemen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het wel even duurt voordat vitamine D écht werkt. Het herstel van een vitamine D-tekort duurt namelijk gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Als je nu zou beginnen met het slikken van vitamine D, dan duurt het dus wel even voordat het echt effect heeft op je lichaam. Zéker als er sprake is van een groot tekort.

Bron | Voedingscentrum, Blij gezond

Beeld | Gettyimages

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden