null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó lang duurt het voor je na vaccinatie beschermd bent tegen het coronavirus

Heb je de eerste of zelfs al de tweede prik gehad? Dan vraag je je misschien af of je dan direct al beschermd bent tegen het coronavirus, of dat dit na je vaccinatie nog een tijdje nodig heeft om in te werken. We leggen je uit hoe dit zit.

Gaat het om uren, dagen, weken of maanden?

Beschermd na je vaccinatie

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je een paar uur na de prik beschermd zou zijn tegen het coronavirus, maar zo zit het helaas niet helemaal. In de meeste gevallen duurt het een stuk langer. Immunoloog Marjolein van Egmond vertelde ons eerder dat je in de eerste twee weken na vaccinatie ben je nog niet beschermd bent. Daarna bouw je afweer op en ben je steeds een beetje beter beschermd. "Pas twee weken na je tweede prik is je bescherming maximaal", zegt ze. Ze vergelijkt die opbouw van je afweer tegen het coronavirus met naar de sportschool gaan. "Je bouwt je spieren op, maar na één training heb je nog geen sixpack. Stap voor stap bouw je je sixpack op. Zo werkt het ook met het afweersysteem.”

Dat aantal weken is een gemiddelde, want het verschilt per vaccin wanneer je precies maximaal beschermd bent. Daarvoor heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een overzicht opgesteld:

Pfizer/BioNTech

Voor het Pfizer-vaccin geldt dat je zeven dagen na je laatste prik maximaal beschermd bent, zeggen onderzoeken. De periode tussen de eerste en tweede prik is minimaal drie en maximaal zes weken. Voor dit vaccin geldt een bescherming van 95 procent tegen het 'originele' coronavirus als je twee prikken gehad hebt; bij de deltavariant gaat het om een bescherming van 88 procent.

Moderna

Vanaf veertien dagen na de tweede prik met het Moderna-vaccin ben je maximaal beschermd. Tussen de eerste en tweede prik zitten 28 dagen. Moderna heeft een werkzaamheid van ongeveer 94 procent tegen het 'originele' coronavirus. Omdat de deltavariant vrij recent is zijn er nog geen cijfers over de effectiviteit van Moderna tegen deze versie, maar waarschijnlijk is dit te vergelijken met de prik van Pfizer.

Lees ook:

Goed om te weten: dit zijn de symptomen van de deltavariant van het coronavirus

AstraZeneca

Met het AstraZeneca-vaccin ben je vanaf ongeveer veertien dagen na de tweede vaccinatie maximaal beschermd. Tussen de eerste en tweede prik zitten vier tot twaalf weken, maar deze prik wordt in Nederland zelden nog gegeven. Bij AstraZeneca gaat het om een werkzaamheid van zestig tot zeventig procent. Tegen de deltavariant van het virus zou deze een vergelijkbare bescherming bieden.

Janssen

Ook voor het Janssen-vaccin geldt een maximale bescherming vanaf veertien dagen na de prik. In tegenstelling tot de rest van de vaccins is hier één prik al voldoende. Voor het Janssen-vaccin geldt een bescherming van 66 procent bij de alphavariant; er zijn nog geen cijfers voor andere mutatie als je gevaccineerd bent met de prik van Janssen.

Vaccineren voor toegang

Omdat het dus enige tijd duurt voor je vaccinatie echt werkt, heeft het kabinet besloten dat je tóch twee weken moet wachten tot je toegang krijgt tot horecagelegenheden of evenementen waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Pas na die veertien dagen kun je een geldige QR-code voor toegang krijgen in de CoronaCheck-app. Eerder mocht je direct na je prik al zo’n code aanvragen, maar door het stijgende aantal coronabesmettingen wordt hier toch verandering in gebracht.

Bron | RTL Nieuws, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden