null Beeld

Zó lang duurt het voor een vitaminesupplement werkt in je lichaam

Als je kort geleden begonnen bent met het gebruiken van een vitaminesupplement, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de effecten daarvan merken. Maar kun je die positieve werking van zo’n vitaminepil binnen een dag verwachten, na twee weken of moet je daar echt drie maanden op wachten? 

Een makkelijk antwoord op die vraag blijkt er niet te zijn; we zochten uit hoe dat precies zit.

Binnen enkele uren

Op een biologisch level werken vitaminen eigenlijk heel snel, zegt diëtist Carrie Ruxton tegen Netdoctor. Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam. Toch is het niet zo makkelijk om te zeggen hoe snel je écht de voordelen van een vitaminesupplement zult merken; dit hangt namelijk van heel wat factoren af.

Soort vitaminesupplement

Zo heeft de vorm waarin je de vitaminesupplementen neemt invloed op hoe snel je lichaam zo opneemt. Volgens voedingsspecialist Clarissa Lenherr neemt je lijf vloeibare supplementen sneller op dan wanneer deze in een tablet zitten, omdat je lijf dan het omhulsel eerst moet oplossen. Maar andersom bevatten poeders en vloeistoffen vaak minder van de voedingsstof dan een tablet of capsule. Ook maakt het uit of een vitamine vetoplosbaar is, of wateroplosbaar. Vetoplosbare vitaminen, zoals A, D, E en K, haalt je lichaam uit bepaalde vetten in voeding of supplementen. Deze worden in je lichaam opgeslagen; dit proces duurt meestal langer dan dat duurt bij wateroplosbare vitaminen. Die werken samen met het vocht in je lijf, waardoor ze sneller opgenomen worden.

Lees ook: Extra vitaminen bijslikken, is dat juist wél of niet goed?

Leefstijl

Ook je leefstijl heeft invloed op hoe snel een vitaminesupplement werkt. Als je bijvoorbeeld rookt, veel alcohol drinkt of een echte koffieleut bent kan het langer duren voor de stoffen opgenomen worden in je lichaam. Ook bij mensen met veel overgewicht kan het langer duren voor de vitaminen écht een verschil maken. Daarnaast telt ook de reden waarom je begonnen bent met het slikken van een vitaminesupplement mee. Als je dat doet omdat je een tekort hebt, kan het langer duren om weer op het gewenste niveau te komen en voor je dus de voordelen ervan ervaart.

Tekenen dat vitaminesupplement werkt

Hoe je merkt dat een vitaminesupplement begint te werken, verschilt per soort en per persoon. Volgens voedingsspecialist Lenherr hangt het onder andere af van je leeftijd, geslacht en hoe je lichaam gebouwd is. Je kan daarom beter kijken naar het afnemen van bepaalde klachten door een tekort. Bij een vitamine D-tekort zul je bijvoorbeeld merken dat je snel moe bent, last hebt van spierzwakte of je lusteloos voelt. Als je vervolgens een vitamine D-supplement gaat slikken, merk je dat deze werkt wanneer de symptomen afnemen.

Aanhoudende symptomen

Meestal moet je het zo’n drie maanden de tijd geven. Merk je dan nog geen verbeteringen in je klachten? Dan is het slim om naar de dokter te gaan voor een nieuwe bloedtest om te kijken hoe het staat met je vitaminelevels. Er kunnen namelijk ook redenen zijn waardoor je lichaam de vitaminen niet opneemt. Coeliakie, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je darmen bepaalde vitaminen niet opnemen, ook niet wanneer deze uit vitaminesupplementen komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Netdoctor

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden