Zo lang doet je lichaam erover om de bacteriën in je darmen te herstellen na antibiotica Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo lang doet je lichaam erover om de bacteriën in je darmen te herstellen na antibiotica

Na een antibioticakuur kunnen je darmen behoorlijk van slag zijn. Hoe kan dat eigenlijk? En hoe lang duurt het voordat je darmen herstellen van antibiotica?

We zetten de oorzaak, gevolgen en oplossingen op een rij.

Hoe werken antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij ontstekingen die ontstaan door bacteriën. Ze doden bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica worden gebruikt bij ernstige bacteriële infecties, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging, maar ook bij infecties van het bot of de nieren. Bij ontstekingen die ontstaan door een virus, zoals (buik)griep, of door schimmels of parasieten is dit medicijn niet effectief. Een antibioticum wordt alleen voorgeschreven als het écht nodig is, bijvoorbeeld als iemand onvoldoende weerstand heeft om de infectie zelf te bestrijden. Het onnodig gebruiken van antibiotica kan ervoor zorgen dat resistente bacteriën ontstaan: bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van het antibioticum. Dat noemen we antibioticaresistentie.

Invloed van antibiotica op de darmen

Het gebruiken van antibiotica heeft ook nadelen. Het medicijn doodt ziekmakende bacteriën, maar kan ook goede bacteriën in het lichaam vernietigen. Deze bacteriën hebben we nodig, bijvoorbeeld om onze darmen te helpen met het verteren van eten. Als antibiotica deze goede bacteriën doden, kunnen slechte bacteriën juist groeien en voor problemen zorgen. Een van die ‘slechte’ bacteriën is clostridium difficile. Deze bacterie komt ook voor in gezonde darmen, maar kan groeien en zich hechten aan de darmwand. Daar produceert hij giftige stoffen die een infectie van de darmwand kunnen veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn diarree, koorts, buikpijn en buikkrampen. In ernstigere gevallen zit er bloed in de ontlasting. Als diarree ontstaat, noemen we dat clostridium difficile geassocieerde Diarree (CDAD).

Tijdens een antibioticakuur raakt je microbioom – een verzamelnaam voor alle micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten, in ons lichaam – verstoord. Je kunt daardoor last krijgen van diarree. Dat noem je Antibioticum geassocieerde Diarree (AAD). Ouderen boven de 65 jaar lopen meer risico op ADD. Ook twee of drie weken na het afronden van de antibioticakuur kun je nog last krijgen van diarree. Bij CDAD kan het zich tot acht weken na de kuur ontwikkelen. Een overgroei van het aantal schadelijke bacteriën in de darmen zorgt voor uiteenlopende klachten, waaronder:

  • Een opgezette buik
  • Winderigheid
  • Afwijkend ontlastingspatroon
  • Sterk ruikende ontlasting
  • Toename van gisten
  • Ontstekingen
  • Depressiviteit
  • Vermoeidheid

Lees ook:
Dít zijn de 6 meest gestelde vragen over antibiotica

Hoe lang zijn je darmen verstoord na antibiotica?

In 2015 toonde een groep wetenschappers in een tijdschrift van de American Society for Microbiology aan dat één antibioticakuur de micro-organismen in je darmen een jaar lang kan verstoren. De micro-organismen in speeksel herstelden zich na enkele weken, maar de microbiële diversiteit in de darmen was ook maanden na het gebruik van antibiotica sterk aangetast. Om de balans in je darmen te herstellen, is het belangrijk om de goede bacteriën aan te vullen. Het gebruik van probiotica – levende goede bacteriën – kan daarbij helpen. Probiotica is te verkrijgen in pillen, capsules, poeders of drankjes, maar soms ook (toegevoegd) in zuiveldranken. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van probiotica tijdens en direct na een antibioticakuur de kans op diarree kan verkleinen. Om te kijken of probiotica effect heeft, raadt de Maag Lever Darm Stichting aan om het minstens vier weken achter elkaar te gebruiken. Welke goede bacteriën precies voor dit effect zorgen, is nog niet duidelijk. Overleg altijd met je huisarts voordat je aan probiotica begint.

Bron | MLDS, NTVT, Darmklachten.nl
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden