null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je zien of een medische zelftest betrouwbaar is

Tegenwoordig vind je in drogisterijen verschillende soorten zelftests. Niet alleen om te kijken of je zwanger bent of ovuleert, maar ook om te onderzoeken of je een ziekte of een soa hebt.

Is zo’n zelftest wel net zo veilig en betrouwbaar als een onderzoek door een arts?

Medische zelftest

Een zwangerschapstest is bijna altijd betrouwbaar. Voor andere zelftesten is eerst wat onderzoek nodig. Alle zelftesten die in een Nederlandse drogisterij worden verkocht, zijn goedgekeurd volgens de Europese regelgeving. "Dit herken je aan de CE-markering op de verpakking", vertelt Anika Bink, afdelingshoofd Effecten Volksgezondheid van RIVM. Toch betekent zo’n CE-markering niet altijd dat een test ook 100 procent betrouwbaar is. Het is daarom altijd goed om het testje grondig te inspecteren.

Keurmerk

Ten eerste is het belangrijk om te checken of de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken. Wanneer de test over de datum is, kan de betrouwbaarheid afnemen. Fabrikanten zijn ook verplicht om de accuraatheid van de test op te nemen in de bijsluiter. "Check daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de zelftest voordat je hem aanschaft", adviseert Bink. Ook moeten testen met CE-keurmerk aangeven wat je moet doen wanneer de test aangeeft dat je aan de betreffende aandoening lijdt.

Testen op kanker en cholesterol

Een aantal testen worden door artsen sowieso afgeraden om zelf te doen. Zo is een zelftest die je cholesterol meet onbetrouwbaar omdat deze alleen de totale cholesterolwaarde aangeeft. Voor een juiste beoordeling is he echter ook belangrijk hoe de verdeling tussen het 'goede' en het 'slechte' niveau van je cholesterol is. Ook testen waarmee je kunt onderzoeken of je last hebt van darm- of prostaatkanker worden afgeraden. Zo wijst een darmkankertest alleen uit of er bloed in de ontlasting aanwezig is, terwijl dit ook kan duiden op een andere aandoening.

Online risico

Bink wijst er daarnaast op dat ook online gekochte zelftesten niet altijd betrouwbaar zijn. Deze producten zijn namelijk niet altijd goedgekeurd. Online vind je veel zelftesten zónder CE-markering. "Bij online aanbieders is vaak niet te achterhalen wie de fabrikant is en of ze aan de Europese wet- en regelgeving voldoen, dus pas daarmee op. Koop een zelftest daarom bij voorkeur bij een drogist of apotheek", adviseert Bink. Uit onderzoek van Soa Aids Nederland en RIVM blijkt bovendien dat geen enkele soa-test die online verkrijgbaar is, waarbij je direct de uitslag ziet, voldoende scoorde op basis van betrouwbaarheid en advies. Soa-zelftesten die je naar het laboratorium moet opsturen, zijn vaak wel betrouwbaar. De organisatie raadt aan om soa-testen altijd via de huisarts of de GGD te laten doen. Zij kunnen direct verder helpen als blijkt dat er sprake is van een of meerdere soa’s.

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden