Hieraan kun je verschillende insectenbeten herkennen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je verschillende insectenbeten herkennen

In Nederland komen enorm veel insecten voor die vervelend kunnen bijten of steken. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van de klachten na een steek of beet af, maar vaak is het lastig om te zien welk insect de veroorzaker is.

Wanneer je de symptomen van insectenbeten herkent, kun je zien welk insect je te grazen heeft genomen. Hierdoor kun je bepalen welke behandeling de beet nodig heeft en welke gevolgen er kunnen zijn.

Muggen- en vliegenbeet

Een muggen- of vliegenbeet kun je herkennen aan een bijtplek of een bult op je huid. In principe kunnen deze beten niet veel kwaad, tenzij je er allergisch voor bent. In dat geval kun je een heftige huidreactie krijgen, die soms samengaat met blaren, blaasjes en bultjes.

Doet de plek van de muggenbeet pijn, voelt het warm aan en/of verschijnt er een rode kring omheen? Dan heb je misschien last van een infectie en is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Bedwantsbeten

Heb je last van grote rode bulten of blaren die je in groepen bij elkaar terugziet op je huid? Deze zijn afkomstig van bedwantsen, vervelende parasieten die voor kunnen komen in huis. Door al je beddengoed en kleding goed heet te wassen kun je van de bedwantsen afkomen, maar over het algemeen is het beter om een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen om zeker te weten dat de beestjes uit je huis verdwijnen.

Vlooienbeten

Wanneer je meerdere irriterende bultjes tegenkomt op je huid, dan ben je hoogstwaarschijnlijk gebeten door vlooien. De bultjes kun je herkennen als kleine puntjes met soms een wit of rood puntje in het midden. Vaak komen ze voor op voeten, onderbenen, liezen en in oksels. Over het algemeen zijn vlooienbeten niet gevaarlijk, mits je niet allergisch bent voor insectenbeten. In dat geval kun je namelijk last krijgen van heftige uitslag over je hele lichaam. Raadpleeg in zo’n situatie altijd een arts. In normale gevallen kan het helpen om wat verkoelende zalf op de bultjes te smeren, om de irritatie te verminderen.

Mierenbeet

In Nederland (en in het buitenland) komen verschillende mieren voor. En hoe klein ze ook zijn: ze kunnen vervelend bijten. Door goed te kijken naar de beet op je huid, kun je zien of je bent gebeten door een zwarte of een rode mier. De beet van een zwarte mier kun je herkennen als een klein, rood, jeukend puntje dat geen pijn doet. De beet van een rode mier kan wat vervelender zijn. Deze plek kan heel rood worden en opgezwollen raken. Ook kan de huid rondom de beet pijnlijk aanvoelen.

In principe is een mierenbeet ongevaarlijk, maar je kunt wel last krijgen van de symptomen. Het is goed om de plek van de beet te ontsmetten met alcohol en te koelen met een ijskompres of verkoelende zalf. Zorg er daarnaast voor dat je niet krabt, want mieren laten een zuur achter in de huid, die je door het krabben verder kunt verspreiden. Krijg je last van een heftige allergische reactie na een beet, zoals ademhalingsproblemen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.

Tekenbeet

We weten dat de beet van een teek gevaarlijk kan zijn, door ziektes die de teek bij zich kan dragen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. Vaak merk je niet dat je gebeten wordt door een teek, doordat het geen pijn doet. Daarom is het belangrijk om je lichaam na een wandeling in hoog gras of in het bos, te controleren op teken. Wanneer je er een hebt gevonden is het belangrijk om hem te verwijderen met een tekentang of een pincet. Zorg er hierbij voor dat je aan de teek trekt en hem niet draait. Let daarbij op dat er niks in de huid achterblijft.

Neem contact op met je huisarts wanneer je de kop niet kunt verwijderen en houd de plek van de beet goed in de gaten. Verschijnt er na een tijd huiduitslag of een zwelling? Raadpleeg ook dan een een arts.

Luizenbeet

Luizen komen voornamelijk voor in je haar en kunnen bijten, waardoor je huiduitslag en enorme jeuk kunt krijgen. Ontdek je luizen? Dan is het belangrijk om twee weken lang, iedere dag je haar goed te kammen met een luizenkam. Als er na twee weken toch nog luizen zijn, dan kun je een lotion tegen luizen gebruiken. Deze kun je kopen bij de drogist of de apotheek.

Spinnenbeet

Eigenlijk zijn spinnen geen insecten, maar we nemen ze toch mee in dit artikel. In Nederland zijn spinnensoorten van nature ongevaarlijk en spinnenbeten komen in ons land weinig voor. Maar als je toch gebeten wordt door een spin, kun je letten op een aantal symptomen, zoals een zwelling en rode vlekken. Ook voelt de huid warm aan en kan er een blaar ontstaan.

Na een spinnenbeet kun je last krijgen van:

 • Jeuk en/of huiduitslag
 • Een brandend gevoel
 • Koorts
 • Spierkramp
 • Extra aanmaak van speeksel
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Roodheid
 • Een opgezwollen keel
 • Zweten
 • Rillingen
 • Benauwdheid

Maak de wond na de beet schoon met water en zeep of desinfecteer de plek met wat jodium. Koel de huid daarna met een ijskompres en breng vervolgens een schoon verband aan. Krijg je na een spinnenbeet een overgevoeligheidsreactie, zoals ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag of doet de beet ontzettend veel pijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Bron | allesoverallergie.nl, beestjeskwijt.nl, thuisarts.nl, gezondheidsplein.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden