null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zo kun je een wespensteek het best behandelen

Hoewel we altijd erg blij worden van de zomer, brengt het ook een vervelend nadeel met zich mee. De kans om gestoken te worden door een wesp is namelijk groter. Hoe behandel je een wespensteek het best? En hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Wij zetten alle belangrijke informatie voor je op een rij.

Hoe herken je een wespensteek?

Ben je gestoken door een wesp? Dan voel je vaak een stekende, brandende pijn. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen kan er ook eerst een witte bult ontstaan, die later rood wordt. Ook zie je vaak een klein gaatje op de plek waar je bent gestoken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft de angel van een wesp na een steek niet achter in je huid. Ook gaat een wesp niet dood nadat hij heeft gestoken. Je kunt dus meerdere keren door dezelfde wesp worden gestoken. De zwelling en roodheid neemt meestal na een paar uur weer af.

Wespensteek behandelen

In de meeste gevallen is het niet nodig om met een wespensteek naar de dokter te gaan. Alleen als je in je neus, mond, keel, hals of tong bent gestoken óf allergisch bent, is het belangrijk om direct naar de huisarts te gaan. Als dit niet het geval is, kun je zelf een aantal dingen doen om de verschijnselen te verminderen:

  • Uitzuigen: zuig krachtig op de plaats van de steek, om het gif te verwijderen. Slik dit na het uitzuigen niet door, maar spuug het uit.
  • Schoonmaken: als je thuis bent kun je het gebied rondom de wespensteek wassen met water en zeep, om de gifresten weg te spoelen.
  • Koelen: koel de beet met natte doeken of een ijskompres om zwelling tegen te gaan.
  • Smeren: verminder de klachten door een zalf met aloë vera of calendula erop te smeren.

Lees ook

Zo weet je of je allergisch bent voor een wespensteek

Allergisch voor wespen

Hoewel een wespensteek in de meeste gevallen onschuldig is, kan het voor sommige mensen levensgevaarlijk zijn. Een klein deel van de bevolking is namelijk allergisch voor wespengif. Bij deze mensen kan een zogeheten ‘anafylactische shock’ ontstaan. Wanneer je allergisch bent, ervaar je naast de pijnlijke, jeukende bult ook andere symptomen zoals kortademigheid, lage bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid, braken, diarree, een opgezwollen gezicht of keel, angst en jeuk. Als dit het geval is, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Na een behandeling door de arts, met adrenaline en eventueel antihistaminica en steroïden, zullen de symptomen weer zakken. Vaak krijgen patiënten een pen met adrenaline mee, zodat ze die de volgende keer bij een wespensteek kunnen gebruiken.

Voorkomen dat je door een wesp wordt gestoken

Hoewel het natuurlijk nooit honderd procent te voorkomen is dat je wordt gestoken, zijn er wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

  • Wees voorzichtig met buiten eten en drinken als er wespen in de buurt zijn. Dek eten en glazen zo lang en zo veel mogelijk af. Leg eventueel op een andere plek in je tuin wat rottend fruit neer, zodat de wespen daarop afkomen en jou met rust laten.
  • Probeer zo rustig mogelijk te blijven. Dit kan erg lastig zijn als je bang bent voor wespen, maar hoe panischer je reageert, hoe agressiever de wesp zal zijn. Ga niet slaan en probeer zo min mogelijk te bewegen totdat de wesp is weggevlogen.
  • Vermijd plaatsen waar veel wespen zijn. Heb je een wespennest in je tuin of huis? Laat deze dan zo snel mogelijk door een professional verwijderen.
  • Wees zuinig met het gebruik van sterk geurende parfums, zeep en andere huidverzorgingsproducten. Wespen worden hierdoor aangetrokken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Dokterdokter.nl

Beeld | Getty Images

Erandi GodinezGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden