Margriet logo
Zó kun je de eerste tekenen van gehoorverlies herkennen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó kun je de eerste tekenen van gehoorverlies herkennen bij een dierbare

‘Hè, wat zeg je?’ In de decembermaand kijken we allemaal uit naar een warm samenzijn en goede gesprekken. Deze gezelligheid en het weerzien van je naasten kan ook tot een onverwachte ontdekking leiden, namelijk: gehoorverlies bij je dierbaren. Opeens valt het je in gezelschap op dat iemand gesprekken niet helemaal goed kan volgen, maar wat betekent dit en wat kun je hieraan doen?

Margriet samen met Specsavers

Door slechthorendheid vroegtijdig te signaleren, kun je je naaste helpen om van het leven te blijven genieten. Hoorspecialist Specsavers geeft tips hoe jij de eerste tekenen van gehoorverlies kunt herkennen bij een dierbare en hoe je hier op een tactvolle wijze het gesprek over aangaat.

Gehoorverlies

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen slechthorend, zij hebben matig tot ernstig gehoorverlies. Van al deze slechthorenden hebben er circa 800.000 een hoortoestel. Dat betekent dat er dus 500.000 mensen in Nederland zijn die slecht horen, maar niet behandeld worden. En dat terwijl 400.000 van die slechthorenden wel baat zouden hebben bij een hoortoestel. Gemiddeld stellen slechthorenden een hoortoestel maar liefst drie tot zeven jaar uit. Zonde! Want de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies zijn groot. Door gehoorproblemen kan men namelijk vooral in sociaal opzicht veel verliezen. Zo vermijden slechthorenden vaker contact, waardoor een sociaal isolement kan ontstaan. Ook heeft een onbehandelde slechthorende sneller kans op depressies, gevoelens van eenzaamheid en maar liefst tien procent meer kans op vervroegde dementie.

Eerste tekenen van gehoorverlies herkennen

Vaak kan het gehoorverlies goed geholpen worden met de juiste apparatuur en kan daarmee ook eenzaamheid vermeden worden. Maar dan moet er wel op tijd aan de bel getrokken worden; iets wat iemand met gehoorverlies vaak niet doet. De drempel is vaak te hoog of de schaamte te groot. Daarom speelt de omgeving een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren van het probleem. Er zijn een aantal eerste signalen van gehoorverlies die je bij een dierbare kunt herkennen:

  • Het volume van de televisie, radio en telefoon staat steeds hoger.
  • Iemand wil altijd aan dezelfde kant van je zitten als diegene met je praat. Of hij/zij draait zich expliciet om, om naar je verhaal te luisteren.
  • Men wordt stiller in grotere groepen. Door veel omgevingsgeluid kunnen mensen met beginnend gehoorverlies de weg kwijt raken in de vele gesprekken. Er wordt vaak geluisterd met een frons, omdat je gesprekspartner extra moeite moet doen om je te verstaan.
  • Je hoort steeds vaker ‘wat zeg je?’ Ook proberen slechthorenden te liplezen, waardoor je soms hele andere antwoorden krijgt.
  • Er wordt niet gereageerd op de deurbel.
  • Telefoon- en videogesprekken verlopen moeizaam omdat hier veel ruis bij komt kijken.
  • Afhankelijk van hoe de feestdagen dit jaar gevierd worden, kan het opvallen dat iemand zich afwezig gedraagt.

Gesprek aangaan

Bespeur je deze signalen of merk je dat iemand niet goed meekomt in een gesprek? Dan is het een kwestie van op subtiele wijze het gesprek aan gaan, zodat je iemand kunt aansporen om hulp te zoeken.

  • Voer het gesprek op een veilige plek (privé, comfortabel en geen achtergrondgeluid).
  • Houd aansluiting en voel aan of je door mag vragen. Het maakt daarbij niet uit of je nou tegenover je vriend zit of je moeder, als het contact voor jou warm genoeg voelt kun je dit doen.
  • Spreek vanuit compassie in plaats van frustratie.
  • Wees een actieve luisteraar in plaats van een betoogvoerder (luisteren kost iemand die slecht kan horen extra veel energie).
  • Bespreek het belang van het aanpakken van gehoorverlies (namelijk: een blij en energiek brein of weer gezellig met een groep vrienden uiteten).

Voorkom valkuilen

Tijdens zo’n gesprek over gehoorverlies leven we vaak zo erg mee, dat we automatisch in een aantal valkuilen stappen. Probeer daarom onderstaande te voorkomen:

  • Zeggen dat je het begrijpt.
  • Boven iemand staan, de allesweter uithangen.
  • Verzachten als diegene vertelt wat moeilijk voor hem/haar is.
  • Oplossingen aandragen die niet passend zijn, laat degene zelf met oplossingen komen.
  • Je eigen doel leidend laten zijn.

Zijn jullie in gesprek geraakt en heb je het gevoel dat de ander toe is aan de volgende stap? Stel dan voor om samen naar een audicien te gaan. Dit kan letterlijk de drempel verlagen én het verkleint de kans op het nog langer uitstellen van een bezoek. Is je naaste daar nog niet aan toe? Stel dan voor om samen een online hoortest te doen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen erbij blijft horen, en kun jij hier in de decembermaand een waardevolle rol in spelen. Houd deze feestdagen dus een oogje oortje open!

Bron | Specsavers, Luisterlijn
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden