null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo kom je zo snel mogelijk van een blaasontsteking af

Een blaasontsteking is een veelvoorkomende vrouwenkwaal. Niet ernstig, maar wel vervelend, dus je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf komen. Maar hoe?

Wij vertellen je alles wat je moet weten over een blaasontsteking.

Ontstoken blaas

Hoewel de aandoening ook wel bij mannen voorkomt, treft een blaasontsteking voornamelijk vrouwen tussen de twintig en dertig jaar, en van zestig jaar en ouder. Een blaasontsteking ontstaat doordat het slijmvlies van de blaas ontstoken raakt. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat bacteriën tot de urinewegen doordringen. Bij mannen gaat dit een stuk moeilijker dan bij vrouwen. De urinebuis van de man is vele malen langer, waardoor de bacteriën minder snel de blaas bereiken. Bovendien ligt de uitgang van de urinebuis bij vrouwen dichterbij de grootste bron bacteriën: de anus.

Symptomen van een blaasontsteking

Wanneer die bacteriën niet op tijd worden weggespoeld door urine, kunnen ze voor een blaasontsteking zorgen. De aandoening is te herkennen door een pijnlijk gevoel in de onderbuik en een branderig, vervelend gevoel bij het plassen. Ook kan het zijn dat je vaak kleine beetjes moet plassen, terwijl je blaas een vol gevoel geeft.

Diverse oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking komt bij sommige vrouwen vaker voor dan bij anderen. De precieze oorzaak daarvan is niet bekend. Wel spelen bepaalde factoren mee bij het krijgen van een blaasontsteking. Veel blaasontstekingen worden veroorzaakt door seks. Door de wrijving komen bacteriën dichterbij de plasbuis terecht. Het maakt daarbij niet uit of je met of zonder condoom vrijt.

Blaasontsteking tijdens de overgang

Daarnaast komen blaasontstekingen weer vaker voor na de overgang, omdat er dan minder zure vaginale bacteriën aanwezig zijn. Hierdoor zijn darmbacteriën moeilijker tegen te houden. Ook spelen een algeheel verminderde weerstand, afwijking aan de plasbuis en erfelijkheid een rol bij het krijgen van een blaasontsteking.

Wat te doen tegen een blaasontsteking

Blaasontstekingen gaan meestal na een paar dagen vanzelf weer over. Door veel water te drinken verhoog je de doorstroming in de blaas waardoor de bacteriën die de ontsteking veroorzaken makkelijker weg kunnen spoelen. Ook kunnen cranberry-supplementen helpen om de ontsteking te laten slinken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een stofje in dit fruitsoort er aan bijdraagt dat de bacteriën zich minder goed aan de blaaswand kunnen hechten. Gaat je blaasontsteking na een week niet over of kleurt je urine heel donker? Raadpleeg dan voor de zekerheid een arts.

null Beeld

Heb jij de nieuwste Margriet Gezond Leven al? Bestel 'm hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, Alrijne Ziekenhuis

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden