Gezondheid

Zó kom je van een trillend ooglid af

trillend-ooglid.jpg

Als het eenmaal begint, kan het soms dagen aanhouden. Wat veroorzaakt een trillend ooglid en wat kun je doen om het vervelende getril te stoppen?

Een trillend ooglid is meestal ongevaarlijk, maar kan knap vervelend zijn. De boosdoener is een overactieve hersenzenuw (de zogeheten nervus facialis) die ook de gelaatsspieren in de mond en de wang bedient. Deze zorgt ervoor dat je ooglid als het ware wordt ‘aangezet’. Soms trillen je mond en wang ook mee.

Oververmoeidheid en stress

De belangrijkste oorzaken voor een op hol geslaagde hersenzenuw zijn oververmoeidheid en stress. Maar ook mensen die urenlang naar een beeldscherm van een tv of laptop staren, kunnen last krijgen van een trillend ooglid. In dat laatste geval is de makkelijkste oplossing om gewoon iets anders te gaan doen. Overigens lijkt een boek lezen dan niet het beste alternatief: lang lezen kan de zenuw óók triggeren.

Mogelijke oorzaak: magnesiumtekort

Een andere mogelijke oorzaak van een trillend ooglid is een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Een tekort aan vitamine B12 kan ook leiden tot een trillend ooglid. En sommige studies zeggen dat histamine, een stof die het lichaam aanmaakt bij een allergie, een trillend ooglid kan veroorzaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Zo kom je van een trillend ooglid af

Het Oogfonds geeft de volgende tips:

– Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed, maar geef je ogen ook af en toe rust tijdens het lezen, tv-kijken of internetten.
– Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress te verminderen of te voorkomen. Veel mensen hebben baat bij dit soort mindfulness-oefeningen.
– Soms kan het helpen je ooglid zacht te masseren.

Als je ogen droog zijn geworden door het vele knipperen, kunnen oogdruppels uitkomst bieden.

Botox tegen trillende oogleden

Volgens het Oogfonds zullen deze maatregelen de meeste trillende oogleden tot bedaren brengen. Als het getril echter blijft aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ernstig trillen kan ook worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette. Eventueel kan de neuroloog trillende spiertjes uitschakelen met een botox-injectie. Dit werkt echter maar twee tot vier maanden, daarna is een nieuwe injectie nodig.

Bron| Het Parool, Oogfonds
Beeld | iStock

Bekijk ook: zo voel je een magnesiumtekort

Ook goed om te weten

Ook interessant