Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo kom je erachter of je zonnebrandcrème nog goed is

Het wordt een zonovergoten weekend, dus dat betekent: goed smeren! Ook in de winter. Maar na al die maanden kou en regen ligt jouw fles zonnebrandcrème misschien al een poosje te verstoffen. 

Vaak heb je nog wel een flacon of twee achterin de kast liggen van vorige zomer, maar kun je deze zonnebrandcrème nog wel veilig gebruiken?

Houdbaarheidsdatum

Je zou het misschien niet denken, maar er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum aan zonnebrandcrème. Gebruik je het spul ná deze datum, dan krijgt schadelijke uv-straling alsnog de kans je huid binnen te dringen. Dit heeft alles te maken met de moleculen die erin zitten. Die breken na een tijdje af, wat betekent dat het product z'n beschermende eigenschappen verliest. Zo kan factor 50 dalen naar 40 of 30.

Ongeveer één jaar

De fles zonnebrandcrème die je ergens achter uit de kast hebt getoverd, zou best nog houdbaar kunnen zijn – tenminste, als het een flacon is die je vorig jaar hebt aangeschaft. Volgens fabrikanten kun je het zonneproduct ongeveer een jaar bewaren. Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat zonnebrandcrème ook na ruim een jaar je huid nog beschermt. De voorwaarde is dan wel dat je het product altijd goed afsluit en opbergt in een droge ruimte op kamertemperatuur. Wat in elk geval belangrijk is, is dat er geen zonlicht bij komt: de crème is vooral gevoelig voor temperatuurschommelingen en blootstelling aan licht.

Extra testje

Twijfel je toch of je zonnebrandcrème van vorig jaar nog goed is, dan kun je zelf nog een extra testje uitvoeren. Doe een beetje van het product op je hand en ruik eraan. Is de geur nog hetzelfde als toen je 'm voor het eerst gebruikte en is ook de structuur niet veranderd? Dan is de kans groot dat je de crème gewoon nog kunt gebruiken. Maar je kunt de datum op het flesje het best als richtlijn nemen. Staat er bijvoorbeeld 12M op, dan betekent dat dat het product twaalf maanden na opening houdbaar is. Twijfel je? Gooi het product dan voor alle zekerheid weg en koop nieuwe zonnebrand.

Insmeren

Goed, je hebt een zonnebrandcrème die nog veilig te gebruiken is. Hoe vaak moet je je er dan mee insmeren? Eén keer voor je de deur uitgaat? Nou, het liefst om de vier uur als je pal in de zon op een terras zit. Als je het water ingaat dan wordt aangeraden om het om de twee uur te doen. Maar om nou de zee in te duiken met prille lentetemperaturen, is nog wel iets te fris.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden