null Beeld

Zó knip je een pleister op de juiste manier

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Nederlanders snijden zich gemiddeld alleen al zo’n vier à vijf keer per jaar in hun vinger. Hoe moet je zo'n snijwond behandelen? En hoe plak je een pleister op een gewricht of een andere lastige plek, zoals je vingertopje?

Een snijwond veroorzaakt meestal meteen een felle pijn. Dit komt doordat de gevoelszenuwen in de huid worden doorgesneden. Hoe ernstig de wond is, hangt af van de diepte en lengte van de snee, om wat voor soort bloeding het gaat, welk voorwerp de snee heeft veroorzaakt en of de wond vervuild is geraakt.

Hoe behandel je een kleine snijwond?

Stap 1: Bij een kleine, niet al te diepe snee, bijvoorbeeld in je vinger, is het belangrijk om de wond eerst uit te spoelen met schoon en lauw kraanwater. Door 'm ook nog even te laten bloeden, reinigt hij zichzelf al. Maak daarna de huid rondom de snee schoon en ontsmet de wond met wat ontsmettingsmiddel.

Stap 2: Plak de wond af met een steriel gaasje dat je vastzet met een pleister. Bij kleine wondjes is een wondpleister ook al voldoende. Als je de pleister plakt, is het belangrijk dat je het wondkussen (het zachte, verdikte deel van de pleister) niet aanraakt. Knip voor je gaat plakken de pleister in de juiste vorm. Plak 'm nooit rondom een lichaamsdeel om afknellen te voorkomen. Steekt het uiteinde van de pleister uit, gebruik dan een gewone kleefpleister om 'm af te plakken.

Wist je dat je een pleister makkelijk kunt verwijderen met baby- of slaolie?

Pleister knippen en plakken

Je kunt pleisters kant-en-klaar in verschillende soorten en maten kopen. Maar heb je alleen zo'n lange strook in huis, dan biedt onderstaande pleisterkaart uitkomst. Door de pleister op de juiste manier te knippen, kun je alsnog wondjes afdekken op gewrichten en lastige plekken. Handig!

Via ikEHBO.nl kun je een gratis pdf van de pleisterkaart downloaden.

Bron: ikEHBO.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden