Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo kies je de zorgpolis die bij jou past

zorgverzekeraar.jpg

Het is weer november en dat betekent dat de zorgpremie voor 2020 bekend is. Uit onderzoek van Startpagina.nl blijkt dat steeds meer vijftigplussers overwegen om dit jaar over te stappen van zorgverzekeraar.

Maar help! Welk soort polis moet je kiezen? Dat ligt aan je persoonlijkheid. Startpagina.nl helpt je op weg in je keuze met een simpele test.

Wil je overstappen van zorgverzekeraar, dan moet je direct een belangrijke keuze maken. Natura, restitutie, budget of combinatie … begint het je ook gelijk te duizelen als je deze begrippen leest? Geen paniek. Er zijn vier soorten zorgpolissen. Hieronder lees je welke bij jouw persoonlijkheid past.

De krekel

De krekel wil zorgeloos leven en genieten van de mooie dingen. Ze wil zich geen zorgen maken over morgen, en zeker geen ingewikkeld gedoe. Herken jij je hierin? Dan kies je voor een restitutiepolis, waarmee je een volledig vrije zorgkeuze hebt. Dit houdt in dat je voor zorg uit de basisverzekering naar iedere zorgverlener kunt, zonder dat je bij hoeft te betalen. Je hoeft niet uit te pluizen of je verzekeraar wel een contract heeft met de zorgverlener.

Let wel op: voor zorg vanuit de aanvullende verzekering, bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen moet je dit wel even checken. Sommige zorgverzekeraars vergoeden die zorg anders niet volledig met een restitutiepolis. Maar over het algemeen geldt: wie maximaal ontzorgd wil zijn, kiest meestal voor een restitutiepolis. En de krekel vindt het niet erg dat ze daar iets meer premie voor betaalt.

De vlinder

De vlinder houdt, net als de krekel, van de mooie dingen in het leven. Maar ze is wel iets kieskeuriger. Ze kiest alleen de mooiste bloemen uit en is voorzichtig met haar vleugels. De vlinder kiest een combinatiepolis. Deze lijkt heel erg op een restitutiepolis; je hebt vrije zorgkeuze en je kunt vaak naar alle zorgverleners toe. Dit verschilt alleen per zorgsoort. Je kunt wel naar alle ziekenhuizen, maar niet naar alle klinieken. Bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar namelijk wél contracten afgesloten met bepaalde zorgverleners.

Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je je rekening 100% vergoed. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je het ‘normale tarief’ vergoed. Als deze een hoger tarief hanteert, moet je het verschil zelf bijbetalen. De vlinder vindt dat niet erg; ze heeft tenslotte keuze genoeg!

De honingbij

De honingbij is vlijtig. Ze houdt van haar werk, weet waar ze de beste nectar haalt en vliegt daar graag blokje voor om. Voel jij je hierin thuis? Dan is een naturapolis iets voor jou. Die is voordeliger dan een restitutiepolis maar je moet wel goed kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met zorgverleners heeft afgesloten. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan moet je vaak 20% van de kosten zelf betalen.

Verzekeraars met een naturapolis hebben gelukkig vaak een groot aanbod aan gecontracteerde zorgverleners. Maar bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname kan dit bedrag natuurlijk flink oplopen. De bezige bijtjes onder ons weten echter precies waar ze terecht kunnen en profiteren zo wel mooi van een scherpere premie.

De mier

Ach, de mier. De harde werker onder de insecten. Zij zoekt echt alles tot op de letter nauwkeurig uit en gaat voor de voordeligste deal. Geen detail ontgaat haar. Ze kiest dan ook voor een budgetpolis. Hierbij heeft de verzekeraar -net als bij de naturapolis- contracten afgesloten met zorgverleners. Bezoek je een gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je de hele rekening vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak 20% van de rekening zelf betalen.

Het grootste verschil is het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners. Dat is bij een naturapolis niet groot. Gelukkig houdt de mier ervan om alles heel goed uit te zoeken.

Zo, nu weet je alvast welk soort polis bij jouw karakter past. Maar natuurlijk moet je nog veel meer uitzoeken. Bijvoorbeeld welke aanvullende verzekeringen je denkt nodig te hebben. Via Startpagina.nl vind je de beste zorgvergelijkers. Zo weet je snel of overstappen een goed idee is.

Ook interessant